четвъртък, 4 юли 2013 г.

Хляб без месене


В мрежата има десетки рецепти за хляб без месене. Съвсем накратко моя опит:

1. Дълго втасване;
2. Меко, лепкаво тесто;
3. Печене в предварително загрят съд с капак.

Примерна рецепта:

500-600 грама брашно тип 700
250 грама брашно от динкел
2 с.л. зехтин
1 кубче жива мая
1 с.л. нерафинирана захар
1 ч.л. сол
Около 500 мл. хладка вода


Маята се размива в половината вода заедно със захарта, покрива се и се оставя на топло да шупне.
Всички сухи продукти се слагат в подходяща дълбока купа, разбъркват се добре и към тях се добавя маята и останалата вода на части. Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато съберете брашното, добавете зехтина. Не е нужно да месите, само разбъркайте добре /малко е трудно, защото сместа е много гъста/. Преместете тестото в намаслен плик и оставете в хладилника поне за 12 часа.
Извадете тестото и оставете на стайна температура за половин час до 40 минути да се отпусне.
За печенето ще ви бъде необходим съд с капак – гювеч на пример. Поставете го във фурната и включете на 180-200 градуса. Трябва добре да се сгорещи.
Върху лист пекарска хартия придайте желана от вас форма на тестото и оставете за още половин час да се надигне. След това внимателно пренесете във вече нагорешения гювеч. Печете под капак около час.

Получава се страхотен хляб, с хрупкава кора и мека вътрешност.


35 коментара:

  1. Зори, много ароматен и примамлив, ама да ме прощаваш, ама тоз динкел ми е неизвестен, та напускам страницата и хуквам да търся инфо, а и това брашно 700 не съм го виждала никъде. Хвърли ме в размисли!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, толкова е апетитен!
    Прегръдка и поздрави от морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      Аааа... морето, морето :)

      Изтриване
  3. Иг, тип 700 е брашното за хляб "Добруджа" и се намира на доста места, в хипермаркетите със сигурност, динкел - в магазините за здравословни храни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, не знаех немското име, а напоследък наистина не намирам тип 700, дори в един супермаркет ми казаха, че вече не продават от месеци. Преди време в Сърбия се заглеждах по многото номерации, но нямаше време да чета подробности, а единственото 700, което грабнах, отдавна свърши, затуй така атакувам с въпросите!

      Изтриване
  4. Зори, чудесно хлебче, харесва ми тектурата. Не съм правила такъв с бавно втасване. Лимец имам, да видим с другите брашна как ще се справя.

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина е страхотен, Зори! Коричката е умопомрачителна! Никога не съм пекла хляб под капак и ще опитам. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Резултата е невероятен, Зори! Толкова апетитно хлебче се е получило, аз не бих могла да го докарам така. То коричка, то средичка, то визия и аромат... Чудо!

    ОтговорИзтриване
  7. О,Зори,никога нямаше да ми хрумне това печене под капак.Толкова ме заинтригува,много ти благодаря.Веднага ще пробвам.Страхотно изглежда хляба ти.

    ОтговорИзтриване
  8. Ух, разкошен ти се е получил, Зори! Запленена съм !!!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен хляб си изпекла, Зори-
    разкошен, такъв обичам - с хрупкава коричка, а харесвам и динкел,
    сякаш усещам опияняващия аромат и вкус...
    Технологията на рецептата е много подходяща за сезона,
    благодаря за чудесната идея, поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Не мога да остана равнодушна пред домашно приготвения хляб - с месене или без, при всички случай съм сигурна, че е невероятно вкусен, Зори! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Брашно от лимец имам, остава да търся тип 700.
    Хлябът изглежда невероятно вкусно, както може да изглежда един домашно приготвен хляб!
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Ммм чудно изглежда, този хляб е само за мен, много обичам домашен хляб, но ме няма в месенето :))
    Зори страхотен се е получил, благодаря че сподели :)
    Хубав и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  13. Съвсем накратко- хареса ми;)
    Поздрав, Зори!

    ОтговорИзтриване
  14. Красиво, уютно, дъхаво и вкусно е при тебе, Зори! :)
    И хляба е перфектен, плътен и здравословен! Печен под капак става винаги добре - опитвала съм и то не само с хляб. Капака спомага за образуването на конденз по естествен начин, който е гаранция за тънка, мека и същевременно хрупкава коричка. Непознатото за мен тук е поставянето на тестото върху вече сгорещената повърхност и ще го изпробвам в скоро време.
    Хубава вечер и прекрасна нова седмица ти желая! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма :) винаги има какво да науча от теб!

      Изтриване
  15. Много добре ми изглежда хлебчето,толкова обемисто е!Интересна рецепта,Зори,благодаря!Хубава юлска седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонименюли 09, 2013

    Зори, много хубава рецепта предлагаш! И аз много обичам хляба без месене. Поздрави и лека седмица:)

    ОтговорИзтриване
  17. Зори, прекрасен хляб си приготвила, аз също съм правила на този принцип но с бяло брашно, беше уникално вкусен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване