У дома имаме една доста интересна книжка „Culinary guide Bulgaria”, много добре илюстрирана и отпечатана на хубава хартия. Страната ни е представена по региони, всеки с типичните си ястия, рецепти и снимки към тях. Полезна е още с това че има адреси и телефони на хотели и ресторанти, в които бихте могли да опитате традиционната за всеки район кухня и напитки. Книгата е създадена най-вече за чуждестранните туристи, а и мисля че има издание само на английски, има леко комерсиален вид, но като се абстрахираш от това, е доста приятна.
За района на Родопите като типични ястия са изброени баница с ориз, клин, катък, пататник, катми и други ястия, предимно с месо – като родопска баница с месо например. За съжаление все по-малко са местата, на които можеш да опиташ истинска регионална кухня. Пататник на пример има във всяко второ заведение с претенции, че предлага българска национална кухня, но все още не съм яла истински пататник в ресторант.
Преди време, бях впечатлена от тази рецепта, предложена от Дани. Звучеше ми много познато и в същото време много интересно. Баница с ориз. Клинът също може да се приготви с ориз, но се прави само с две кори и се пече на сач. Намерих няколко доста интересни рецепти за клин, но този път реших да направя баницата на Дани. Опитайте я, ще ви се услади. Какво е необходимо:
500 гр. готови кори за баница
½ кг. сирене
½ литър прясно мляко
200 мл. кисело мляко
6 яйца
150 гр. предварително сварен и охладен ориз
¾ ч.ч. олио
50 гр. масло
Плънката приготвяме от натрошеното сирене, киселото мляко, ориза и 4 яйца. Редим корите в тава, като ги поръсваме с олио. От плънката се слага върху всяка трета кора. Завършваме с кора /при мен бяха две/. Баницата се реже на квадрати или ромбоиди и върху всяко парченце се слага малко масълце. Заливаме с останалите две яйца, разбити с прясното мляко. Пече се около час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Дани, благодаря ти за прекрасната рецепта. Това е най-вкусната баница с готови кори.
За района на Родопите като типични ястия са изброени баница с ориз, клин, катък, пататник, катми и други ястия, предимно с месо – като родопска баница с месо например. За съжаление все по-малко са местата, на които можеш да опиташ истинска регионална кухня. Пататник на пример има във всяко второ заведение с претенции, че предлага българска национална кухня, но все още не съм яла истински пататник в ресторант.
Преди време, бях впечатлена от тази рецепта, предложена от Дани. Звучеше ми много познато и в същото време много интересно. Баница с ориз. Клинът също може да се приготви с ориз, но се прави само с две кори и се пече на сач. Намерих няколко доста интересни рецепти за клин, но този път реших да направя баницата на Дани. Опитайте я, ще ви се услади. Какво е необходимо:
500 гр. готови кори за баница
½ кг. сирене
½ литър прясно мляко
200 мл. кисело мляко
6 яйца
150 гр. предварително сварен и охладен ориз
¾ ч.ч. олио
50 гр. масло
Плънката приготвяме от натрошеното сирене, киселото мляко, ориза и 4 яйца. Редим корите в тава, като ги поръсваме с олио. От плънката се слага върху всяка трета кора. Завършваме с кора /при мен бяха две/. Баницата се реже на квадрати или ромбоиди и върху всяко парченце се слага малко масълце. Заливаме с останалите две яйца, разбити с прясното мляко. Пече се около час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Дани, благодаря ти за прекрасната рецепта. Това е най-вкусната баница с готови кори.
wow, this looks fantastic!!!
ОтговорИзтриванеО, това е много вкусно. Ядох баница с ориз в Златоград, преди няколко години. По принцип не съм много по ориза, но в баница в супер :).
ОтговорИзтриванеРодопските манджи верно са хубави. Много ми харесва и пататника :)
Никога не съм опитвала баница с ориз.. Хм.. ще се пробва обаче :-)
ОтговорИзтриванеПоздрав, Зори: честит празник днес и Наздраве!
Благодаря ,Зори за хубавата рецепта /ще я опитам и по- този начин,защото ми хареса баницата/.Благодаря и за котенцето/който иска да го види е добре дошъл в блога ми/Поздрави
ОтговорИзтриванеJasenka, thanks!
ОтговорИзтриванеАквичка, и аз обичам пататник и за това се ядосвам, че не го правят добре..
Дими, опитай тази баница, няма да съжаляваш, а оризът й придава плътност :)
Дани, аз ти благодаря още веднъж. Домът ми още ухае прекрасно.
Момичета, днес е празник. Нека Богородица да ви закриля! Бъдете здрави и щастливи!
Зорница,
ОтговорИзтриванемного апетитна изглежда баничката и е определено вкусна.
А котенцето е много мило - чудесен подарък.
Усмихнат и хубав ден, Диана
Ау,Зори .... страшна е тази баница.Божествено изглежда,много,много апетитно.Страхотна си.
ОтговорИзтриванеSličnih jela ima i kod nas samo bez riže. Jako mi se sviđa recept i izgleda jako ukusno.
ОтговорИзтриванеInače moj dečko je bio u Sofiji prije 2 - 3 godine i posvuda je tražio baš tradicionalne restorane ali mislim da nije našao ništa potpuno izvorno. :)
Диани, Йоли, благодаря ви! Хубав и слънчев ден ви желая :)
ОтговорИзтриванеAndrea, thanks :) This meal with rice is typical for the Rodopi region, I live in a town near Sofia, we prepare it with spinach, apples, pumpkin, cheese, cabbage or leeks, but with rice is also delicious :)
Никога не съм ял баница с ориз. Звучи като Китай среща България в приятелски (кулинарен) мач, хаха. :)
ОтговорИзтриванехаха има логика, но по-скоро Азия среща Балканите :) Но е вкусна, особено топличка :)
ОтговорИзтриванеЗори, фантастично изглежда баницата ти. Не съм правила такава, но съм яла преди време и беше много вкусна. Сега е момента и да направя. Благодаря за рецептата. Хубав уикенд и целувки!
ОтговорИзтриванеМерси, Мими :) Хубави събота и неделя и на теб :)
ОтговорИзтриванеУау! Изглежда вълшебно! Непременно ще я пробвам скоро!:)
ОтговорИзтриване