събота, 19 септември 2009 г.

Обрадовски манастир "Свети Мина"
Манастирите са ми голяма слабост. Не бих казала, че съм особено религиозна, и макар че съм кръстена като бебе през 1978 година /не знам точно как се е случило това в онези времена/, първите ми спомени от черква са от тази на Рилския манастир, където сме кръстени аз, брат ми и двама от първите ми братовчеди. Не мога да си обясня липсата на каквото и да било внимание и пренебрежителното отношение на свещениците от най-големия и най-богатия български манастир. Въпреки всичко красивия му каменен двор, интересната музейна експозиция и богато изографисаната черква силно ме привличат. А Рила, Рила е просто Велика планина.
Темата на този пост е за Обрадовския манастир. Манастирът има чудотворна икона на Св. Мина, изобразен в цял ръст, с копие и кръст. Ръката, която държи кръста, кръста, върха на копието, ореолът, кръста върху щита и токата на колана му са с метален обков. Въздействието на иконата е изключително, лично аз когато я видях за първи път се разплаках. А манастирът е прекрасен, личи си че повечето неща са правени в последните двадесет години. Има чудесна градина с пейки, маси и навеси, детски кът, много цветя и дървета. Винаги е пълно с хора и преобладават младите. Единственият недостатък е непосредствената близост на пречиствателната станция. Но в двора нито се вижда, нито се усеща.

12 коментара:

 1. Добро утро ,Зори!Благодаря ти ,че сподели с нас разходката си в това прекрасно място.Снимките са ти много добри и си личи ,че хората поддържат добре двора.А за иконата какво да ти кажа:страхотно въздействие оказва погледа-гледах като хипнотизирана!Още веднъж благодаря и спокойни празници!

  ОтговорИзтриване
 2. Мерси, Еос :) Иконата наистина е страхотна и е нарисувана по-различно от обичайните :)

  ОтговорИзтриване
 3. Изключителна красота. Вдъхна ми спокойствие. Благодаря!:)

  ОтговорИзтриване
 4. Hvala, Andrea :)

  Дани и аз благодаря :) и пак заповядай - добре дошла си :)

  Аквичка, тази икона е просто нещо уникално, никога не съм виждала такава, това е портрет - жив, ярък, въздействащ. От снимката се вижда, че е различна, но на живо е съвсем различно.

  Ирония, това е любимо мое място именно заради спокойствието и тишината, които ми носи. Ходя там понякога, но не твърде често, за да не загубя това уникално усещане.

  ОтговорИзтриване
 5. Зори.. така ми се прииска и аз да мина по алеята, през портите, да вляза в манастира.. Иконата ме порази и впечатли дълбоко!

  Благодаря ти за споделеното!

  пп. .. ти си по-младо от мен :-D
  А за църковното кръщаване.. на мен не ми се е случило като дете. Реших го, когато бях вече на 16..

  ОтговорИзтриване
 6. Дими, не намирам достатъчно думи за да опища въздействието на тази икона, за това и реших да покажа снимка. А манастира е просто разкошен. Ако си идваш в България, ще се радвам да те заведа там :)

  Не си много по-голяма от мен, аз съм родена в края на декември 1977 :) ще стана на 32 тази година, а помня твоята торта за 33-ия ти рожден ден, така че сме връстнички :)

  ОтговорИзтриване
 7. Зорница,
  изключително въздействащо си описала иконата на Св. Мина.
  Някак се сляха твоето описание и изображението - невероятно усещане. Благодаря ти!
  Хуабв и празничен ден, днес! Диана

  ОтговорИзтриване
 8. Дианка, благодаря. И мястото и иконата са силно въздействащи.

  ОтговорИзтриване
 9. В последно време.. толкова места из родината ми се прииска да посетя :-)

  Благодаря, Зори!

  Идеята е наистина добра.. Ех, само здраве да е.. Амин!

  Поздрав :-)

  ОтговорИзтриване
 10. Здравейте! Бих искал да знам ДНЕС до колко часа е отворен манастира, трябва Днес да купя икона от там :) Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
 11. Дими, само да сме здрави :))

  Emanuil Minchev, нямам идея какво е работното време на манастира.

  ОтговорИзтриване