неделя, 17 януари 2010 г.

Мусака




Мусака е от онези балкански ястия, които се готвят в почти всяка страна в региона, а рецептите са толкова, колкото и семействата в които се приготвя. Оригиналът е гръцки, естествено. Няма да ви занимавам с традиционната за семейството ми рецепта. Обичам мусака, хапвам я с патладжани или тиквички, постна или с месо. Днес бях решила, че това ще готвя . Почти в последния момент реших, че ще е малко по-различно : ) А именно:

Необходимите продукти са:
около 700 гр.картофи
250 гр. мляно месо /60:40 телшко и свинско/
1 голям морков
1 глава кромид лук
2 ч.л. доматено пюре
200 гр. печурки
½ к.ч. бяло вино
80 гр. заквасена сметана
200 мл. прясно мляко
3 яйца
1 с.л. ситно настърган пармезан
2 с.л. наситнен магданоз
малко масло




Картофите, нарязани на шайби, бланширайте във вряща подсолена вода за 5-6 минути. Отцедете водата и оставете на страни. В подходящ съд задушете нарязаните на ситно моркови и кромид, добавете гъбите, каймата и доматеното пюре и оставете на огъня за 7-8 минути.
Намажете с масло дъното и стените на съд с приблизителни размери 15/30 см. Наредете на дъното половината картофи, върху тях разстелете сместа с каймата и гъбите. Завършваме с ред от останалите картофи. Заливаме с виното. Покриваме съда с капак или фолио. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност на горния ред картофи. След това остраняваме капака, заливаме със заливката, приготвена от яйцата, млякото, сметана, пармезана и магданоза. Запичаме само на горен реотан до зачервяване.


10 коментара:

  1. Много хубаво предложение, Зори :)Харесва ми "закачката" с виното, както и тази богата заливка.Поздравления, миличка, непременно ще я опитам.А снимките ти са прекрасни :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани :) Вечер снимам под лампата на абсорбатора върху печката :)

    ОтговорИзтриване
  3. I love Moussaka. This i is great idea and I'll give it a try sometimes. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Зорница,
    много апетитна, богата и
    убедена съм - вкусна мусака.
    Поздрав, успешна нова седмица
    и подарък при мен, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Апетитно!

    Не съм приготвяла от.. дори не мога да си спомня откога..

    Благодаря за подсещането, Зори!

    Спорна, здрава и вкусна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Vera, Abdrea, thank you for the nice comments :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Диани! Усмивката е страхотна :) Успешна седмица и на теб!

    Дими, пак заповядай :) Хубава седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  8. I love musaka :)))
    This one looks really delicious :))

    ОтговорИзтриване