вторник, 12 януари 2010 г.

Печено свинско



Случвало ли ви се натрапчиво да ви преследва някакъв вкус или аромат? Цял ден си мисля за печено месо. След работа влязох в един магазин и купих един килограм свинска плешка. Вече знаех коя е рецептата, която ще използвам. Е, не се получи точно така. Получи се просто вълшебно.
Използвах следните продукти:
1 кг. свинско месо от плешката
1 к.ч. оцет
1 ч.ч. бяло вино
2-3 с.л. захар
2-3 скилидки чесън
малко царевично олио
сол
черен пипер
малко заквасена сметана
масълце
2-3 ч.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. мед





Нарязах месото на 5-6 парчета напречно на мускулните влакна, хубаво го натрих със сол и черен пипер. Подредих парчетата в йенски съд, между тях – скилидките, небелени и смачкани, посипах захарта върху тях, залях с оцета, виното и царевичното олио. Захлупеният съд поставих в студена фурна, първоначално включена на 200 градуса, след като течността започна да ври, намалих на 150 градуса, оставих за час и половина. По някое време в този час се прибра съпругът ми и ме попита защо мирише на оцет, не се замислих – бях търкала дъските за дезинфекция. След като изтече времето, отворих йената, а миризмата на оцет беше доста силна. Ужас, така старателно подготвяната вечеря отиваше на кино.


Резервният план:
Отстраних течноста в чаша и върнах месцето обратно във фурната да се зачерви. През това време на котлона в малък съд сложих малко масло с няколко капки царевично олио. След като маслото се стопи, веднага добавих брашното и при непрекъснато бъркане добавих соса от месото и прясното мляко, накрая и меда.
Обърнах месото от дугата страна и намазах всяко парче с малко заквасена сметана, отново обратно във фурната, за да придобие приятен загар.
Накрая почти не можех да повярвам каква вкусотия се получи.







6 коментара:

  1. Страшно сочни изглеждат и от личен опит знам,че са прекрасни/аз ги правих по Стефанов ден от вратни пържолки/ Тогава си спестих оцета и сложих само чесъна и тъмно пиво.Пържолките така се опияниха...Усмихната и "ароматна"седмица,Зори:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,
    много апетитни,сочни и
    с този сметанов загар -
    чудесни са се получили.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. :-)))

    Как да не ми се прияде?!
    Рядко готвя месце вкъщи.. ако не е за мен, рядко се сеща съпружето за месно ястие.
    Та.. време е за печено свинско :-D

    Ведри, усмихнати и вкусни дни, Зори!

    ОтговорИзтриване
  4. You saved the day beautifully!

    I also like to use vinegar to sanitize the kitchen counters (I learned this while volunteering in a school kitchen), too bad the vinegar small is so all-penetrating!

    I have to translate your blog via Google (thanks for providing the link right there on your sidebar). It works beautifully, gives even the one or hearty hearty chuckle, like "piece arranged in court" - wonder where the judge is! ;-)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, добре си направила :) Никога не съм имала проблем с рецепта от Нож и Виличка, но пък и аз не я спазих напълно. Въпреки допълнителните "упражнения" резултатът беше повече от добър :)

    Дианка, благодаря ти :)

    Дими, бих могла да живея и без месо, но понякога в мен се събужда хищникът :D

    Момичета, благодаря за милите коментари! Желая ви приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Merisi, Google translator is funny, but it works, when it’s needed : ) I know that I should write also in English, but time is never enough : (
    I will be happy if you write to me in German : ) If you would like of course : )
    Best regards

    ОтговорИзтриване