Дълго време обмислях коя да бъде последната рецепта за този месец. Може би бисквитена шоколадово-лимонова торта или бананов крем или лимонови мъфини с шоколадов пълнеж? Не. Искаше ми се също така да бъде нещо традиционно, тъй като целият ни град се е преобразил от магията на Сурва. Коледарски кравайчета? Не. Лучника на Дими? Пак не. И когато вече почти се бях изнервила от самата себе се сетих за милинките. Скъп спомен от детството ми. Мекички и със сладко-солена заливка. Топящи се в устата. Тази неделя си подарих този спомен.
Необходимите продукти са:
500 мл. хладко прясно мляко
5 с.л. олио
½ ч.л. сол
около 800-900 гр. брашно
1 пакетче суха мая или ½ кубче жива
малко масло
галета
За заливката:
1 ч.ч. натрошено сирене
3 с.л. масло
2 к.ч. прясно мляко
1 равна с.л. захар
1 равна с.л. захар
Ако използвате жива мая, размийте я в половината мляко, сухата се добавя направо към брашното. Брашното се пресява и му се прави кладенче, в него изливаме млякото, прибавяме мазнината и солта и замесваме меко тесто. Оставяме за един час на топло да втаса или за една нощ в хладилника. Късаме топчета от тестото с размера на яйце и нареждаме на малко разстояние едно от друго в тава, намазна с масло и поръсена с галета. Отново оставяме да втаса. С пръст правим вдлъбнатина във всяко топче и заливаме със заливката. Печем във фурна загрята на 200 градуса. Хапват се топлички : )
Много апетитен спомен си си подарила, Зори :) И съвсем в духа на празниците на града ви.
ОтговорИзтриванеЧудесен загар отгоре, много пухкави вътре - да ти се прииска да си отчупиш :)
Поздрави и хубав ден!
Зорница,
ОтговорИзтриванечудесен подарък -
и аз имам много мил спомен за милинки.
Твоите изглеждат невероятно -
мекички и запеченки.
така както ги обичам.
Преглъщам и ти желая топла и уютна неделя, Диана
Кифли с локум, милинки.. не е истина!
ОтговорИзтриванеКой каза спомени?!
Ще се меси тесто в близките десетина дни, няма да оставя аз така нещата - гладно и пощенливо да надничам из чуждите кухни, ааа..! :-D
Прекрасно изглеждат, Зори!
Поздрави за теб и пожелание за много топлина и уют в дома ти!
:-)
Great recipes,looks very soft and tasty!
ОтговорИзтриванеПрекрасен спомен и много добре си го осъществила. Поздравления и за Празника в града ви:прекрасни кукерски маски, нещо, което не можеш да видиш другаде. Предполагам, че всички "зли" сили са прогонени и вие ще живеете усмихнати и щастливи.Пожелавам ти го от сърце, а следващата вкусна закуска ще са твоите милинки.Топла прегръдка и целувка от мен, Зори :)
ОтговорИзтриванеIt's carnival time here in Croatia too. We also make traditional pastry before entering Easter fast period.
ОтговорИзтриванеYour buns look so delicious and soft, I'm sure they taste just as well. :)
Пак започнах да се облизвам като коте!!!Онзи лучник на Дими и аз от 2 седмици го сънувам..Милост нямате, ще надебелея тази зима от чудните рецепти!Благодаря,че споделяш тези вкусотийки:)
ОтговорИзтриванеОле, колко са апетитни!Със златиста хрупкава коричка,мекички и със сиренце ммм....!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЕто какво ще направя утре за закуска! ;-)
ОтговорИзтриванеАуу какъв загар имат! Ще захапя монитора Зори! Много обичам милинки, а ти ми "напомни", че отдавна не съм правила, в събота ще запретна ръкави. Хубава седмица и целувки!
ОтговорИзтриванеМомичета, благодаря за милите коментари :)
ОтговорИзтриванеAndrea, Vera, thank you :)
Ей, как обичам милинки, а никога не съм правила в къщи. Време е да се поправя и да забъркам твоята рецепта. Страшно апетитно изглеждат и съм сигурна, че са божествено вкусни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Дани :) надявам се да ви харесат :)
ОтговорИзтриване