неделя, 31 януари 2010 г.

Милинки



Дълго време обмислях коя да бъде последната рецепта за този месец. Може би бисквитена шоколадово-лимонова торта или бананов крем или лимонови мъфини с шоколадов пълнеж? Не. Искаше ми се също така да бъде нещо традиционно, тъй като целият ни град се е преобразил от магията на Сурва. Коледарски кравайчета? Не. Лучника на Дими? Пак не. И когато вече почти се бях изнервила от самата себе се сетих за милинките. Скъп спомен от детството ми. Мекички и със сладко-солена заливка. Топящи се в устата. Тази неделя си подарих този спомен.



Необходимите продукти са:
500 мл. хладко прясно мляко
5 с.л. олио
½ ч.л. сол
около 800-900 гр. брашно
1 пакетче суха мая или ½ кубче жива
малко масло
галета

За заливката:
1 ч.ч. натрошено сирене
3 с.л. масло
2 к.ч. прясно мляко
1 равна с.л. захар



Ако използвате жива мая, размийте я в половината мляко, сухата се добавя направо към брашното. Брашното се пресява и му се прави кладенче, в него изливаме млякото, прибавяме мазнината и солта и замесваме меко тесто. Оставяме за един час на топло да втаса или за една нощ в хладилника. Късаме топчета от тестото с размера на яйце и нареждаме на малко разстояние едно от друго в тава, намазна с масло и поръсена с галета. Отново оставяме да втаса. С пръст правим вдлъбнатина във всяко топче и заливаме със заливката. Печем във фурна загрята на 200 градуса. Хапват се топлички : )




13 коментара:

  1. Много апетитен спомен си си подарила, Зори :) И съвсем в духа на празниците на града ви.

    Чудесен загар отгоре, много пухкави вътре - да ти се прииска да си отчупиш :)

    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Зорница,
    чудесен подарък -
    и аз имам много мил спомен за милинки.
    Твоите изглеждат невероятно -
    мекички и запеченки.
    така както ги обичам.
    Преглъщам и ти желая топла и уютна неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Кифли с локум, милинки.. не е истина!

    Кой каза спомени?!

    Ще се меси тесто в близките десетина дни, няма да оставя аз така нещата - гладно и пощенливо да надничам из чуждите кухни, ааа..! :-D

    Прекрасно изглеждат, Зори!
    Поздрави за теб и пожелание за много топлина и уют в дома ти!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Great recipes,looks very soft and tasty!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен спомен и много добре си го осъществила. Поздравления и за Празника в града ви:прекрасни кукерски маски, нещо, което не можеш да видиш другаде. Предполагам, че всички "зли" сили са прогонени и вие ще живеете усмихнати и щастливи.Пожелавам ти го от сърце, а следващата вкусна закуска ще са твоите милинки.Топла прегръдка и целувка от мен, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  6. It's carnival time here in Croatia too. We also make traditional pastry before entering Easter fast period.
    Your buns look so delicious and soft, I'm sure they taste just as well. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пак започнах да се облизвам като коте!!!Онзи лучник на Дими и аз от 2 седмици го сънувам..Милост нямате, ще надебелея тази зима от чудните рецепти!Благодаря,че споделяш тези вкусотийки:)

    ОтговорИзтриване
  8. Оле, колко са апетитни!Със златиста хрупкава коричка,мекички и със сиренце ммм....!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Ето какво ще направя утре за закуска! ;-)

    ОтговорИзтриване
  10. Ауу какъв загар имат! Ще захапя монитора Зори! Много обичам милинки, а ти ми "напомни", че отдавна не съм правила, в събота ще запретна ръкави. Хубава седмица и целувки!

    ОтговорИзтриване
  11. Момичета, благодаря за милите коментари :)

    Andrea, Vera, thank you :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ей, как обичам милинки, а никога не съм правила в къщи. Време е да се поправя и да забъркам твоята рецепта. Страшно апетитно изглеждат и съм сигурна, че са божествено вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Дани :) надявам се да ви харесат :)

    ОтговорИзтриване