събота, 6 февруари 2010 г.

Постни бисквити с джинджифил и меласа


Необходимите продукти:
2 с.л. меласа
1 к.ч. топла вода
3 с.л. течен мед
1 ¾ к.ч. царевично олио
1 с.л. пудра захар
½ ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. сух джинджифил
1 ч.ч. типово брашно
1 ½ ч.ч. бяло брашно


Смесваме меласата с водата и разбиваме добре, след това прибавяме меда, олиото, захарта, джинджифила и содата. Хомoгенизираме и добавяме брашното. Омесваме меко тесто. Може да се наложи да се добави още малко брашно, аз добавих бяло. Покриваме тестото и оставяме за половин час да „почине”. Разточваме на кора, дебела около 0.5 см. и изрязваме с формички по желание. Печем в предваритено загрята на 180 градуса фурна в застлана с пекарска хартия тава до лекото покафеняване на крайчетата на сладките.

11 коментара:

  1. Ммм, усещам аромата на джинджифила оттук... Чудесни са! :)
    Много усмивки и ароматна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурно сте ги изхрупали и не е останало да опитам, защото с меласа не съм правила нищо, но пък имат аромат на джинджифил! Дано да имате за утрешното кафе :)Поздрави, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Ина :) Приятна и на теб :)

    Аааа, Дани, не сме ги изхрупали. Ние сме много дисциплинирани по отношение на храната :) Ще има за кафенцето. Меласата е интересен продукт. Ще трябва пак да си купя, изразходвах последното количество :) Целувки :*

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам такива сладчици, а твоите изглеждат толкова изкушаващо. Със сигурност са много вкусни и ароматни. Взимам си едничка за кафето утре, ако може :-)

    Хубава и спокойна неделя, Зори! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Зорница,
    Изглеждат нежни, ароматни са и
    сигурно - много вкусни.
    Благодаря за тази рецепта -
    ще се изпробва в скоро време!
    Хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Заповядай, Ирина :) и повече от една :)

    Благодаря, Диани :) Добра рецепта, но следващия път ще ги направя само с 1 к.ч. олио, а може и да опитам непостен вариант - с масло и яйце :)

    Хубава неделя ви желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Нямам опит с меласата.. и знания също ;-) Ще се заинтересувам аз..

    Зори, чудесно предложение за наближаващите Велики пости!

    Хм.. и не само :-D Много харесвам джинджифил в сладките!

    Поздрави сърдечни и пожелание за спокойна неделя и здрава, спорна нова седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Ами, Дими, меласата има доста силен аромат и аз съм предпазлива с нея, но освен че може успешно да замести захарта, е и много полезна.
    Благодаря за коментара и всичко най-добро от мен!

    ОтговорИзтриване