Днес, 14 февруари 2010 година, за православните християни е Сирна Неделя и Трифон Зарезан. Прочетете поста на Диана, която винаги намира точните думи за християнските празници.
За католиците е Св.Валентин – празнуват влюбените. На тях не им ли е празник всеки ден? ;) Дани силно ме разчувства с разказа си за любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков.
Всеки е свободен да избира какво да празнува.
Имам ярки спомени от детството си свързани със Заговезни, „хамкането” на яйцето, огньовете и оратниците. Страх и любопитство. „Ората копата, дай ми чичо момата...” децата повтарят думите като заклинание и въртят оратниците, към края на вечерта, ако си достатъчно смел – прескачаш огъня.
Днес е и последният ден от седмицата на Прошката.
От утре започват Великите пости. Тези, които ще ги спазват, днес заговяват със сирене, мляко и яйца. В този ред на мисли е и предложението ми за еклери.
Необходимите продукти са:
125 мл.прясно мляко
125 мл. вода
80 гр.масло
щипка сол
½ ч.л. захар
4 яйца
1 ч.ч. /от 240 мл./ брашно
Кипваме млякото, водата, маслото, солта и захарта. Дърпаме съда от котлона и сипваме брашното наведнъж. Бъркаме енергично докато тестото не започне да се отделя от стените на тенджерката. Оставяме настрани леко да се охлади. Яйцата се прибавят едно по едно при непрекъснато бъркане и след пълното усвояване на предишното яйце от тестото. В тава застлана с пекарска хартия оформяме еклерите – с малка лъжичка или шприц. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Вратата на фурната не се отваря. Охлаждат се върху метална скара. Пълнежът и украсата са по желание. В случая съм ги напълнила с крем от 200 мл. млечна сметана, разбита с 2 с.л. пудра захар, смесена с един крем „Парадайз” без варене на Др.Йоткер.
Прекрасни са, Зори и как изкусно си ги завъртяла...
ОтговорИзтриванеХубава седмица от мен :))0
и апетитно зачервени, надутички едни такива!
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Зори!
Как обичам еклерчета... а и с това кремче Парадайз, което е страхотно, резултатът на 100% е божествен. Преди години нямах никакво сладко и намазах палачинките с този крем - ометоха се моментално :)))
ОтговорИзтриванеПарадайзка :))) седмица от мен, Зори!
Дани, Пепи, благодаря :)
ОтговорИзтриванеХехехе, мерси, Ина :) Хубаво е кремчето, но си е химия. Не съм фен на такива неща, но вчера имах гости и трябваше да приготвя още много неща и за крема не остана много време :) Парадайзка и на теб :)
Вкусни снимки, Зори! Много изкусителни :-)
ОтговорИзтриванеАз.. не знам кога ще събера смелост за еклери.
Светъл празник, Зори!
Мир, любов и разбирателство в дома, а на трапезата - вкусотии :-)
Изглеждат супер! Ще ги пробвам скоро! ;)
ОтговорИзтриванеДобра идея! Скоро не съм правила еклери, а страшно обичам. А за кремчето - химия, но спасява положението при липса на време.
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Ох, как обичам еклери! А твоите изглеждат толкова пухкави, Зори! :-)
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната нова седмица!
Зорница,
ОтговорИзтриванечудесна идея за еклери и
представена в неустоими снимки.
Сърдечен поздрав, успешна и хубава нова седмица, Диана
Just great,looks very nice!
ОтговорИзтриванеI like this recipe very much, they sound so delicious. :)
ОтговорИзтриванеWow, how airy and delicious it looks..Bravo Eoc!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дими :) Те само на пръв поглед не са лесни :) При твоите творби, едни еклери не са никаква трудност :)
ОтговорИзтриванеВасилена, добре дошла :) Опитай, няма да съжалваш :)
Права си, Ивейн... спестява време...
Желая на всички ви успешна нова седмица!
Благодаря, Ирина :) И аз много ги обичам :)
Диани, мнението ти е важно за мен :) Благодаря :)
Vera, Andrea, Nada, thank you :) I wish you good and healthy week :)
ОтговорИзтриванеА аз си мислех че използваш хлебопекарна.
ОтговорИзтриванеОт 209 лева. Със вместимост - 1,5 килограма.
uf,looks sow good!
ОтговорИзтриване