неделя, 14 февруари 2010 г.

Еклери за Сирната Неделя


Днес, 14 февруари 2010 година, за православните християни е Сирна Неделя и Трифон Зарезан. Прочетете поста на Диана, която винаги намира точните думи за християнските празници.
За католиците е Св.Валентин – празнуват влюбените. На тях не им ли е празник всеки ден? ;) Дани силно ме разчувства с разказа си за любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков.
Всеки е свободен да избира какво да празнува.
Имам ярки спомени от детството си свързани със Заговезни, „хамкането” на яйцето, огньовете и оратниците. Страх и любопитство. „Ората копата, дай ми чичо момата...” децата повтарят думите като заклинание и въртят оратниците, към края на вечерта, ако си достатъчно смел – прескачаш огъня.
Днес е и последният ден от седмицата на Прошката.
От утре започват Великите пости. Тези, които ще ги спазват, днес заговяват със сирене, мляко и яйца. В този ред на мисли е и предложението ми за еклери.


Необходимите продукти са:
125 мл.прясно мляко
125 мл. вода
80 гр.масло
щипка сол
½ ч.л. захар
4 яйца
1 ч.ч. /от 240 мл./ брашно


Кипваме млякото, водата, маслото, солта и захарта. Дърпаме съда от котлона и сипваме брашното наведнъж. Бъркаме енергично докато тестото не започне да се отделя от стените на тенджерката. Оставяме настрани леко да се охлади. Яйцата се прибавят едно по едно при непрекъснато бъркане и след пълното усвояване на предишното яйце от тестото. В тава застлана с пекарска хартия оформяме еклерите – с малка лъжичка или шприц. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Вратата на фурната не се отваря. Охлаждат се върху метална скара. Пълнежът и украсата са по желание. В случая съм ги напълнила с крем от 200 мл. млечна сметана, разбита с 2 с.л. пудра захар, смесена с един крем „Парадайз” без варене на Др.Йоткер.


16 коментара:

  1. Прекрасни са, Зори и как изкусно си ги завъртяла...

    Хубава седмица от мен :))0

    ОтговорИзтриване
  2. и апетитно зачервени, надутички едни такива!

    Хубава седмица, Зори!

    ОтговорИзтриване
  3. Как обичам еклерчета... а и с това кремче Парадайз, което е страхотно, резултатът на 100% е божествен. Преди години нямах никакво сладко и намазах палачинките с този крем - ометоха се моментално :)))
    Парадайзка :))) седмица от мен, Зори!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, Пепи, благодаря :)

    Хехехе, мерси, Ина :) Хубаво е кремчето, но си е химия. Не съм фен на такива неща, но вчера имах гости и трябваше да приготвя още много неща и за крема не остана много време :) Парадайзка и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусни снимки, Зори! Много изкусителни :-)

    Аз.. не знам кога ще събера смелост за еклери.

    Светъл празник, Зори!
    Мир, любов и разбирателство в дома, а на трапезата - вкусотии :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат супер! Ще ги пробвам скоро! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Добра идея! Скоро не съм правила еклери, а страшно обичам. А за кремчето - химия, но спасява положението при липса на време.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, как обичам еклери! А твоите изглеждат толкова пухкави, Зори! :-)

    Хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Зорница,
    чудесна идея за еклери и
    представена в неустоими снимки.
    Сърдечен поздрав, успешна и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. I like this recipe very much, they sound so delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Wow, how airy and delicious it looks..Bravo Eoc!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Дими :) Те само на пръв поглед не са лесни :) При твоите творби, едни еклери не са никаква трудност :)

    Василена, добре дошла :) Опитай, няма да съжалваш :)

    Права си, Ивейн... спестява време...

    Желая на всички ви успешна нова седмица!
    Благодаря, Ирина :) И аз много ги обичам :)

    Диани, мнението ти е важно за мен :) Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  13. Vera, Andrea, Nada, thank you :) I wish you good and healthy week :)

    ОтговорИзтриване
  14. А аз си мислех че използваш хлебопекарна.
    От 209 лева. Със вместимост - 1,5 килограма.

    ОтговорИзтриване