събота, 21 май 2011 г.

Ягодова фантазия



На където и да се обърнеш в кулинарните блогове – ягоди, ягоди, ягоди. Мммм…. вкусно, ароматно, красиво. Малките червенушки освен красиви са и много полезни. Малцина са тези, които могат да устоят на крем, торта, сладолед, десерт с тях или просто на самия плод. Част от очарованието им е и в тяхната сезонност. Вярно е, че вече се намират целогодишно на пазара, но ягодите през декември са… хм, безвкусни.
Ягодите са слънце, сладост, удоволствие, живот, фантазия. Ягодова фантазия.

Необходимите продукти:

За блатовете:

100 гр. захар
1 яйце размер L
50 гр. масло
60 гр. мед /или заместител с глюкозо-фруктозен сироп/
1 ч.л. сода
150 гр. брашно тип 700
120 гр. брашно тип 500
½ ампула есенция лимон
½ ампула есенция ванилия

За крема

400 гр. фина извара
900 гр. заквасена сметана
захар на вкус

още сладко от горски ягоди
пресни ягоди
малко глюкоза



Разбийте яйцето със захарта и ароматите. Маслото заедно с меда стопете на умерен котлон и прибавете содата. Бъркайте непрекъснато до получаване на желания карамелен нюанс. Изберете подходящ съд, защото сместа увеличава обема си. Охладете леко, добаветя яйцето и захарта и брашното. Съберете тестото на топка и оставете поне за половин час да „почине”. Тук искам да добавя, че се получава добре както с мед, така и със заместителите, които съдържат предимно глюкоза.
Разделете тестото на 5 топки по около 100 гр. всяка. Разточете върху хартия за печене всеки и  изпечете в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за по около 5-6 минути. Аз разточвам платката, маркирам блата примерно със сито или капак от тенджера, а след като с изпече просто отчупвам ненужното. Всеки блат се охлажда върху решетка с хартията на горе.
За крема смесете изварата и сметаната и разбъркайте на ръка със захарта. Тъй като в случая блатовете са доста сладки, а и сладкото от ягоди също съдържа захар, изполваното от мен количество захар за крема е 2 супени лъжици.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем, а върху крема се слага и по малко ягодово сладко. Завършва се със крем. Тортата се измазва и отстрани. Трябва да престои в хладилник поне 4-5 часа преди консумация. Украсява се пресни ягоди, намазани с малко глюкоза, за да се съхрани свежия им вид. 


23 коментара:

  1. Великолепна комбинация от вкусове и аромати, Зори!
    Определението ягодова фантазия така хубаво й приляга. Изкушението е неустоимо и с тези снимки.
    Прегръдки и усмихнати празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Истинска прелест, Зори! Обичам много ягоди, а твоята фантазия така ме привлича... Снимките са станали супер!
    Прегръдки с пожелания за хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно ягодово изкушение и толкова примамливо поднесено! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво и много вкусно изглеждащо!Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Wow, gorgeous..I love strawberries..Cake looks perfect!
    Best regards, Nada!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм, прекрасна е! Точно днес си мислех за някакъв вариант на медовик с ягоди и ето на - сервираш ни го :)
    Много изкусително и предполагам много вкусно!

    Хубав уикенд, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина е фантазия, Зори!
    Ягоди, мед и сметана..... няма как да е, другояче.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ооох, Зори, само едничко парченце ми остави, моля те.:)) Чудна е тортата.:)

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина е фантазия.Изключително изглежда Зори!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно изглежда това ягодово изкушение!
    Зори, благодаря ти за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепно и изкушаващо!
    А снимките много красиви!
    Сърдечен поздрав и пожелание за чудесни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонименмай 22, 2011

    Медени блатове, лек и свеж крем с ягоди - кой би могъл на устои! Ще ти се да си родена през май, нали? :) Много хубава торта ни предлагаш Зори. Обичам плодови и медени торти и определено ще имам рецептата ти предвид. Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, благодаря ти :) Хубава нова седмица от мен!

    Еви :) благодаря ти! Хубави дни и за теб!

    Благодаря, Ели! Поздрави за теб!

    Светлана, благодаря :)

    Thank you, Nada :)

    Хм, Инче :) почти телепатично :) Заповядай :)

    Пепи :) благодаря :) Хубава нова седмица от мен!

    Ронка, за теб винаги :)

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, благодаря :)

    Аелис, заповядай :)

    Лети, благодаря ти :) Много си мила :)

    Мира, благодаря :) Май е прекрасен месец, права си :) Поздрави и за теб и прегръдка!

    Хубава нова седмица от мен за всички!

    ОтговорИзтриване
  15. Eos this is one amazing cake. It looks so wonderful and delicious and your photos are beautiful. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Разкошна е тази твоя ягодова фантазия, Зори! Прекрасни снимки!

    Спорна и усмихната нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Andrea, thank you :) Best regards!

    Миленка, благодаря ти! Хубава седмица и за теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Ягодова съблазън си ни представила,Зори!Рецептата звучи многообещаващо,свежо,навярно се е получила една чудна,лека на вкус торта!

    ОтговорИзтриване
  19. Зори, фантастична торта!!! И така изкусително поднесена!! Обожавам ягоди, а това чудо си е истинска мечта!! И тия прекрасни снимки - поздравления!!

    О,и честит празник!! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Зори, невероятна вкусова и цветна фантазия :)
    Съжалявам за късния коментар, но отсъствах по празниците.
    Прегръдки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  21. Тази торта ме грабва от пръв поглед,страхотия е, предадох се! Задължително влезе в списъка "да се изпробва" :)
    Сърдечни поздрави, Зори :*

    ОтговорИзтриване
  22. Леле Зори, уникално красива торта! Разрезът е впечатляващ!:)

    ОтговорИзтриване
  23. Еликсир, Мина, Дани, ДИве, Ани, благодаря за одобрителните коментари. Извинете ме, че ви отговарям толкова късно, но отсъствах за известно време!
    Хубава нова седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване