Преди време Роси ме покани да покажа книгите, които ми помагат в кухнята или според играта – нощното си шкафче. На моето нощно шкафче има книги и крем за пети. Книгите са различни, но обикновено се намира и някоя за храна. Сега е последната, която си купих за френската кухня.
Имам доста книги с рецепти и половинката често ме упреква, че непрекъснато купувам нови, а не готвя достатъчно често от тях. Вярно е, но местата от които човек може да черпи кулинарно вдъхновение са толкова много, че понякога е много трудно да приготвиш нещо само по една рецепта.
Мен ме вдъхновяват вашите и чуждестранните блогове и фотографиите в тях, кулинарните списания и книги, пътуванията. Обичам да нося идеи от местата, които сме посетили, както и продукти, вино, подправки.
Необходимите продукти за днешната рецепта:
600 гр.картофи
100 мл.сухо бяло вино
бульон /около 300 мл./
сол
1 яйце /разбито/
200 гр.кестеново пюре
400 гр.мляно глиганско месо
125 гр.камамбер
250 грама печурки
30 гр. краве масло
1бр. средно голяма глава кромид лук
1 бр. средно голям морков
1бр.малък корен пащърнак
1 бр. червена чушка
1 бр. малък домат /настърган/ или ½ ч.ч. от 200 мл. домашна доматена салца
зехтин
сос уорчестър
черен пипер
Обелете картофите, нарежете на кубчета и сварете. Отцедете от течността, намачкайте с вилица или преса. Прибавете кестеновото пюре, бялото вино, кравето масло и започнете да пасирате. Ще се наложи да добавите още течност – бульон, за предпочитане домашно приготвен, а не от кубче, за да получите гладко, не много гъсто, но не и рядко пюре. След като се охлади леко, добавете разбитото яйце, подправете с черен пипер и сол и отново разбъркайте добре.
Пригответе съда, в койото ще печете пая. Нарежете на ситно лука, моркова, пащърнака, чушката, гъбите на филийки. В малко сгорещен зехтин задушете лука и кореноплодните, добавете и няколко супени лъжици бульон, след като омекнат ги преместете в съда за пая и покрийте с капак. Повторете същата процедура с чушката и гъбите. Прибавете ги към моркова, лука и пащърнака и разбъркайте добре. Сложете каймата в горещия тиган и бъркайте до като промени цвета си, добавете камембера, нарязан на парчета /ще се разтопи и ще придаде страхотен аромат/ и домата. Прибавете към зеленчуците, сложете няколко капки сос уорчестър, разбъркайте добре. Залейте с картофено-кестеновото пюре, загладете и печете на 200 градуса във фурната. Готово е след като хване лека коричка и краищата леко се приберат.
Вкусен е и леко топъл и напълно изстинал.
Прекрасна рецепта и снимки, Зори! Не бих отказала да опитам, с чаша вино. Прегръдки с пожелания за прекрасни празници! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! Веднага ти наливам :)
ИзтриванеХубава празнична седмица ти желая и аз!
Зори, чудесно предложение :)
ОтговорИзтриванеИ аз имам много книги, но откакто със в нет-а,
сякаш ги забравям :)
Забравям дори и това, което качвам в блога си :)
Прегръдки и слънчева нова седмица!
Дани, обичам да ги разгръщам, да ги нося със себе си из къщи :) иначе нета е неизчерпаем източник, съгласна съм.
ИзтриванеБлагодаря ти и хубава нова седмица!
Следователно, Зори, грабваме книгата и заставаме пред пс-то за консултация :))
ИзтриванеНа мен ми е по-интересно в нета, че има коментари и мнения за рецептата. Повече ме влече и ... понякога дори забравям, че имам книги.
Много интересен пай, Зори! Може и да пробвам :)) но следващия ловен сезон. Първо кестеново пюре да си намеря :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Пепи, горе долу така се получава... с книгата пред комп-а :) Аз имам още много глигско месо за експерименти, замразено е вярно, но нали така е по-лесно за приготвяне :)
ИзтриванеКестеново пюре има в Гастронома на Мария :)
Хубава седмица и за теб, Пеп!
Зори, не ползвам книги при наличието на нет и липса на място в кухнята , където да ги държа. Само на мама рецептите!
ОтговорИзтриванеНо ако този пай си го видяла там, тръгвам да ги купувам;)
Весели празници!
Марта, моите са пръснати из цялото жилище. На мама рецептите са най-хубави, но на мен ми е останал само спомена за нейните ястия :( някои неща се опитвам да възстановявам, с променлив успех...
ИзтриванеТози пай е моя импровизация, но сигурно е направен вече някъде подобен.
Поздрави и хубава празнична седмица и за теб!
Чудесно предложение, Зори! Много вкусно звучи! Имаш много книги, което е хубаво, винаги може човек да почерпи идея от тях.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и весели празници, Зори"
Благодаря, Вени :)
ИзтриванеХубави празнични дни и за теб :)
Зори, наистина човек, когато е от кръвната група на кулинарите от къде ли не черпи вдъхновение...!ДО скоро не знаех,че това ястие се нарича овчарски пай, за първи път зет ми го сготви, но във веган вариант и реших, че е някакъв вид запеканка.Много често го правя у дома, но ще се наканя и да го снимам и публикувам... По-късно видях при Пепчо снимка със същата подредба на продуктите и така разбрах, че се нарича -овчарски пай..не знам как ми е убягнало..
ОтговорИзтриванеМного оригинално ми се вижда с кестеново пюре.Благодаря за идеята!
Хубава нова седмица Зори!
Бети, интересно ще ми бъде да видя и твоята рецепта, както и веганската версия :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубава нова седмица и за теб!
Зори, чудесно ястие си ни приготвила, толкова е апетитно. А и чудесно би се вписало в студен и дъждовен ден като днешния, с чаша вино край камината...
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица ти желая!
Определено, Мариетка :)
ИзтриванеХубава нова седмица и за теб!
Зори, много апетитно изглежда паят! Снимките ти са страхотни!
ОтговорИзтриванеИмаш внушителна колекция от кулинарни книги :)
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Благодаря, Ели :) чак внушителна не е, но имам интересни неща :)
ИзтриванеПоздрави и за теб и усмихната нова седмица!
Паят бих опитала веднага, снимките ти стават все по-хубави, Зори! Прегръдки пожелания за прекрасни празнични дни! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви :)
ИзтриванеЗори много интересна идея и прекрасно звучене на рецептата.
ОтговорИзтриванеКнигите ти ме впечатлиха много.
Прегръщам те мила моя!
Благодаря, Зиче :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Наистина много интересна рецепта, макар че беленето на кестени на мен не ми се отдава или може би продават готово кестеново пюре?
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубави празнични дни :)
Инче, кестеново пюре в Гастронома на Мария :)
ИзтриванеБлагодаря и хубави празници и за теб!
Зори, паят изглежда страхотно! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна :) хубава празнична седмица и на теб!
ОтговорИзтриванеЗори, пая е фантастичен, а и съм впечатлена от това, че е твоя инпровизация!!! За книгите ... аз няма да показвам моите кулинарни такива, те се броят на едната ми ръка ... твоята колекция е внушителна :)
ОтговорИзтриванеМного весели празници Зори :)
Благодаря, Ива :)
ОтговорИзтриванеХубави празници и на теб!
Много интересно и нестандартно предложение, заради кестеновото пюре, което трудно се намира!Много обичам кестени, но не се наемам да си правя сама пюре.Твоето изпълнение е чудесно, Зори!Снимките са прекрасни!А колекцията ти от книги е впечатляваща!Поздрави и весели празници Зори!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче :) и аз не бих се наела сама да си правя пюре :)
ИзтриванеПоздрав и за теб и хубави празници!
Зори, много богата колекция, адмирации!
ОтговорИзтриванеЯстието е уникално, много красиво поднесено с уникални снимки!
П:П Чинията е много стилна!
Благодаря, Мариянка :)
ИзтриванеПоздрави!
Много го обичам този пай, а с кестеновото пюре ми събуди любопитството :) Май ще трябва да се разходя до Гастроном и без това отдавна се каня. Весели и светли празници!
ОтговорИзтриванеГаби, непременно :)
ИзтриванеХубави празници и за теб!
Който те подстрека за това предизвикателство последен сколаса да надникне,но ти благодаря,че откликна,Зори!Впечатляваща колекция имаш и съм напълно съгласна,че дори само да ги разгледаш и прелистиш и ще ти дойде идея и вдъхновение,нали?!
ОтговорИзтриванеА рецептата ти е много интересна,звучи много оригинално и интригуващо,само кажи от къде намери кестеново пюре?Никога не съм го опитвала.
Пожелавам усмихнати празнични дни!
:) Роси, кестеново пюре наистина не се намира лесно, но не е невъзможно... писах вече в коментарите по-горе.
ИзтриванеХубави празнични дни!
Добре, че на света има хора като Роси, които да карат други интересни хора като теб да участват в такива предизвикателства и съответно да поднасят наред с неповторимата си рецепта за нещо толкова възбуждащо апетита на всеки хищник, и малки части от "зад кулисите".
ОтговорИзтриванеРецептата е много предизвикателна- виждала съм какви ли не трактовки, но толкова богата не бях срещала до сега. Много ми се иска да успея да го опитам скоро като вкус.
Бубе, благодаря :)
ИзтриванеПонякога обичам да се "заигравам" с вкусовете :)
Зори,не съм яла такова чудо-изглежда голяма вкусотия.А и доста готварска литература си имаш...
ОтговорИзтриванеВесели Великденски дни!
Благодаря, Живе!
ИзтриванеХубави празници и от мен!