неделя, 8 април 2012 г.

Ловджийски пай

Преди време Роси ме покани да покажа книгите, които ми помагат в кухнята или според играта – нощното си шкафче. На моето нощно шкафче има книги и крем за пети. Книгите са различни, но обикновено се намира и някоя за храна. Сега е последната, която си купих за френската кухня.


Имам доста книги с рецепти и половинката често ме упреква, че непрекъснато купувам нови, а не готвя достатъчно често от тях. Вярно е, но местата от които човек може да черпи кулинарно вдъхновение са толкова много, че понякога е много трудно да приготвиш нещо само по една рецепта.
Мен ме вдъхновяват вашите и чуждестранните блогове и фотографиите в тях, кулинарните списания и книги, пътуванията. Обичам да нося идеи от местата, които сме посетили, както и продукти, вино, подправки.


Необходимите продукти за днешната рецепта:
600 гр.картофи
100 мл.сухо бяло вино
бульон /около 300 мл./
сол
1 яйце /разбито/
200 гр.кестеново пюре
400 гр.мляно глиганско месо
125 гр.камамбер
250 грама печурки
30 гр. краве масло
1бр. средно голяма глава кромид лук
1 бр. средно голям морков
1бр.малък корен пащърнак
1 бр. червена чушка
1 бр. малък домат /настърган/ или ½ ч.ч. от 200 мл. домашна доматена салца
зехтин
сос уорчестър
черен пипер


Обелете картофите, нарежете на кубчета и сварете. Отцедете от течността, намачкайте с вилица или преса. Прибавете кестеновото пюре, бялото вино, кравето масло и започнете да пасирате. Ще се наложи да добавите още течност – бульон, за предпочитане домашно приготвен, а не от кубче, за да получите гладко, не много гъсто, но не и рядко пюре. След като се охлади леко, добавете разбитото яйце, подправете с черен пипер и сол  и отново разбъркайте добре.


Пригответе съда, в койото ще печете пая. Нарежете на ситно лука, моркова, пащърнака, чушката, гъбите на филийки. В малко сгорещен зехтин задушете лука и кореноплодните, добавете и няколко супени лъжици бульон, след като омекнат ги преместете в съда за пая и покрийте с капак. Повторете същата процедура с чушката и гъбите. Прибавете ги към моркова, лука и пащърнака и разбъркайте добре. Сложете каймата в горещия тиган и бъркайте до като промени цвета си, добавете камембера, нарязан на парчета /ще се разтопи и ще придаде страхотен аромат/ и домата. Прибавете към зеленчуците, сложете няколко капки сос уорчестър, разбъркайте добре. Залейте с картофено-кестеновото пюре, загладете и печете на 200 градуса във фурната. Готово е след като хване лека коричка и краищата леко се приберат.
Вкусен е и леко топъл и напълно изстинал.

38 коментара:

  1. Прекрасна рецепта и снимки, Зори! Не бих отказала да опитам, с чаша вино. Прегръдки с пожелания за прекрасни празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! Веднага ти наливам :)
      Хубава празнична седмица ти желая и аз!

      Изтриване
  2. Зори, чудесно предложение :)
    И аз имам много книги, но откакто със в нет-а,
    сякаш ги забравям :)
    Забравям дори и това, което качвам в блога си :)
    Прегръдки и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, обичам да ги разгръщам, да ги нося със себе си из къщи :) иначе нета е неизчерпаем източник, съгласна съм.
      Благодаря ти и хубава нова седмица!

      Изтриване
    2. Следователно, Зори, грабваме книгата и заставаме пред пс-то за консултация :))
      На мен ми е по-интересно в нета, че има коментари и мнения за рецептата. Повече ме влече и ... понякога дори забравям, че имам книги.
      Много интересен пай, Зори! Може и да пробвам :)) но следващия ловен сезон. Първо кестеново пюре да си намеря :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
    3. Пепи, горе долу така се получава... с книгата пред комп-а :) Аз имам още много глигско месо за експерименти, замразено е вярно, но нали така е по-лесно за приготвяне :)
      Кестеново пюре има в Гастронома на Мария :)
      Хубава седмица и за теб, Пеп!

      Изтриване
  3. Зори, не ползвам книги при наличието на нет и липса на място в кухнята , където да ги държа. Само на мама рецептите!
    Но ако този пай си го видяла там, тръгвам да ги купувам;)

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, моите са пръснати из цялото жилище. На мама рецептите са най-хубави, но на мен ми е останал само спомена за нейните ястия :( някои неща се опитвам да възстановявам, с променлив успех...
      Този пай е моя импровизация, но сигурно е направен вече някъде подобен.
      Поздрави и хубава празнична седмица и за теб!

      Изтриване
  4. Чудесно предложение, Зори! Много вкусно звучи! Имаш много книги, което е хубаво, винаги може човек да почерпи идея от тях.

    Прегръдки и весели празници, Зори"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени :)
      Хубави празнични дни и за теб :)

      Изтриване
  5. Зори, наистина човек, когато е от кръвната група на кулинарите от къде ли не черпи вдъхновение...!ДО скоро не знаех,че това ястие се нарича овчарски пай, за първи път зет ми го сготви, но във веган вариант и реших, че е някакъв вид запеканка.Много често го правя у дома, но ще се наканя и да го снимам и публикувам... По-късно видях при Пепчо снимка със същата подредба на продуктите и така разбрах, че се нарича -овчарски пай..не знам как ми е убягнало..
    Много оригинално ми се вижда с кестеново пюре.Благодаря за идеята!
    Хубава нова седмица Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, интересно ще ми бъде да видя и твоята рецепта, както и веганската версия :)
      Благодаря ти!
      Хубава нова седмица и за теб!

      Изтриване
  6. Зори, чудесно ястие си ни приготвила, толкова е апетитно. А и чудесно би се вписало в студен и дъждовен ден като днешния, с чаша вино край камината...
    Поздрави и успешна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено, Мариетка :)
      Хубава нова седмица и за теб!

      Изтриване
  7. Зори, много апетитно изглежда паят! Снимките ти са страхотни!
    Имаш внушителна колекция от кулинарни книги :)
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели :) чак внушителна не е, но имам интересни неща :)
      Поздрави и за теб и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  8. Паят бих опитала веднага, снимките ти стават все по-хубави, Зори! Прегръдки пожелания за прекрасни празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Зори много интересна идея и прекрасно звучене на рецептата.
    Книгите ти ме впечатлиха много.
    Прегръщам те мила моя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зиче :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  10. Наистина много интересна рецепта, макар че беленето на кестени на мен не ми се отдава или може би продават готово кестеново пюре?

    С пожелание за хубави празнични дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, кестеново пюре в Гастронома на Мария :)
      Благодаря и хубави празници и за теб!

      Изтриване
  11. Зори, паят изглежда страхотно! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Траяна :) хубава празнична седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, пая е фантастичен, а и съм впечатлена от това, че е твоя инпровизация!!! За книгите ... аз няма да показвам моите кулинарни такива, те се броят на едната ми ръка ... твоята колекция е внушителна :)
    Много весели празници Зори :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Ива :)
    Хубави празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Много интересно и нестандартно предложение, заради кестеновото пюре, което трудно се намира!Много обичам кестени, но не се наемам да си правя сама пюре.Твоето изпълнение е чудесно, Зори!Снимките са прекрасни!А колекцията ти от книги е впечатляваща!Поздрави и весели празници Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче :) и аз не бих се наела сама да си правя пюре :)
      Поздрав и за теб и хубави празници!

      Изтриване
  16. Зори, много богата колекция, адмирации!
    Ястието е уникално, много красиво поднесено с уникални снимки!
    П:П Чинията е много стилна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мариянка :)
      Поздрави!

      Изтриване
  17. Много го обичам този пай, а с кестеновото пюре ми събуди любопитството :) Май ще трябва да се разходя до Гастроном и без това отдавна се каня. Весели и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, непременно :)
      Хубави празници и за теб!

      Изтриване
  18. Който те подстрека за това предизвикателство последен сколаса да надникне,но ти благодаря,че откликна,Зори!Впечатляваща колекция имаш и съм напълно съгласна,че дори само да ги разгледаш и прелистиш и ще ти дойде идея и вдъхновение,нали?!
    А рецептата ти е много интересна,звучи много оригинално и интригуващо,само кажи от къде намери кестеново пюре?Никога не съм го опитвала.

    Пожелавам усмихнати празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Роси, кестеново пюре наистина не се намира лесно, но не е невъзможно... писах вече в коментарите по-горе.
      Хубави празнични дни!

      Изтриване
  19. Добре, че на света има хора като Роси, които да карат други интересни хора като теб да участват в такива предизвикателства и съответно да поднасят наред с неповторимата си рецепта за нещо толкова възбуждащо апетита на всеки хищник, и малки части от "зад кулисите".
    Рецептата е много предизвикателна- виждала съм какви ли не трактовки, но толкова богата не бях срещала до сега. Много ми се иска да успея да го опитам скоро като вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе, благодаря :)
      Понякога обичам да се "заигравам" с вкусовете :)

      Изтриване
  20. Зори,не съм яла такова чудо-изглежда голяма вкусотия.А и доста готварска литература си имаш...
    Весели Великденски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе!
      Хубави празници и от мен!

      Изтриване