неделя, 28 март 2010 г.

Козунак


Mиналата година за първи път сама си направих козунаците за Великден. Изпекох няколко малки, ползвах различни рецепти, направих и кифлички. Но така желаните „конци” не ми се получиха. Недоумявах как може да имам „конци” на празничната пита, която правя, а да не ми се получават на козунаците. За това сега реших да се пробвам с голям козунак. Леле : ) То излезе козуначище, а колко трудно се изпече, суетих се около фурната като квачка над пиленца. Е, преборих го : )


Необходимите продукти:
5 яйца
¾ ч.ч. /от 240 мл./ олио
1 ч.ч. и 2 с.л. захар
1 ч.ч.кисело мляко
200 мл.прясно мляко
1 кубче жива мая /42 гр./
100 мл.млечна течна сметана
1 пакетче ванилена захар
кората на ½ лимон
¼ ч.л. сол
брашно – около 1.2 кг

В дълбока купа слагаме едно разбито яйце, леко затопленото прясно мляко, 2 с.л. захар, 4-5 с.л. брашно, разбъркваме на гъста каша и добавяме и натрошената мая. Покриваме и оставяме на топло да шупне.

Брашното се пресява и му се прави кладенче. Яйцата, заедно със захарта, киселото мляко и сметаната се разбиват с миксер до пълното разтваряне на захарта. Добавяме към брашното, заедно с маята и ¼ от олиото. Започваме да месим. Аз разбърквам първо с голяма лъжица, добавям и солта. Малко по малко добавям и останалата мазнина. Ако е необходимо се добавя и още брашно. Тестото трябва да е меко. Удрям го сто пъти в плота, отново меся и отново удрям сто пъти. Покрива се в намаслен съд да удвои обема си.


От това количество тесто можете да направите два по-малки козунака или един голям. Аз разделям тестото, определени за един козунак, на три части. Всяка разтеглям на правогълник, слагам плънка, завивам на руло и ускувам. След това сплитам трите части на плитка и завивам. Козунакът втасва още веднъж в тавата, в която ще го печем, намазан с олио или разтопено масло. След това мажем с разбито яйце, украсяваме по желание и печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Ако се изпече по-бързо отгоре, покрийте с фолио.

14 коментара:

  1. Хм, тъкмо се отказах да правя каквито и да е козунаци и хайде пак мухата отново в главата :)))
    Чудесен е, Зори :)

    Честит празник и много цветни усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хубав и слънчев празничен ден, Зори!
    Много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен е станал,Зори!
    Аз още съм в размисъл,
    но ако е в по-малка форма ще му се "въртя" по-малко!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е Зори, точно на конци си го докарала. Поздравления!
    Хубав празник ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Зорница,
    Моите поздравления -
    чудесен козунак си направила, а и като си представя неговото ухание...
    Щастлива и усмихната Цветница, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Ау,Зори,как се е пукнал само ....страхотен си го направила.Направо ми замириса през монитора,а от това ухание по-хубаво няма. Честита Цветница мила.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, приятели! За милите думи и посещението! Вашето одобрение означава много за мен!

    От мен приятна вечер на този дъждовен празничен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ме развесели "суетенето около фурната като квачка около пиленца :)". И аз залепвам за стъклото на фурната и се почва едно чудене - готово ли е, не е ли готово, да го извадя ли, да не се пресуши и т.н. Но резултатът изглежда много добър и апетитен. Честит празник и поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Mmmm this bread sounds delicious. We are baking very similar sweet bread every Ester and I juts love it so I know that yours is wonderful. :)

    ОтговорИзтриване
  10. И ти ли, Бруте?!

    Разкошен е, Зори!

    В последно време се храня с очи из кулинарните блогове.. Бях си набелязала 1-2 неща, а в момента съм тотално объркана и не знам какво да приготвя за Великден..

    Поздравявам те сърдечно, Зори!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасен е козунакът, Зори! Справила си се отлично! Голям майсторлък, опит и търпение се иска да "пребориш" козунак! Поздравления за отличния резултат! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ами, Мира, никога не бях пекла толкова голямо нещо. Когато изглеждаше поизпечен и проверих с шиш, направо се изприщих - отвътре беше почти напълно суров, все пак е висок почти педя. Покрих го с фолио, изпече се много добре :)

    Ех, Дими... за съжаление хапването не става само с очи, иначе щях да съм вечно преяла :)
    Благодаря ти :)

    Благодаря, Еви :) От майстор като теб тези думи означат много.

    Спокойна нощ от мен и хубав ден утре :)

    ОтговорИзтриване
  13. Тя е красива торта за Великден, поздравления

    ОтговорИзтриване