събота, 25 юли 2009 г.

Солен кекс




Само до преди две седмици аз и повечето ми приятелки подмрънквахме, че повече от месец вали почти всеки ден, че е студено, че лятото никакво го няма, а къде е сега този дъжд? В този ред на мисли продължавам със солените кексове в место хляб, вариантите са безброй. И този е с любимите ми маслини, сега и черни и зелени : )
Необходимите продукти:

2 ч.ч. брашно тип 700
1 бакпулвер
100 грама черни маслини без костилки
100 грама зелени маслини без костилки
150 грама шунка
150 грама обезмаслена извара
100 мл. прясно мляко
50 мл. царевично олио
3 яйца

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, към него се прибавят разбитите с млякото и олиото яйца. Разбъркваме, добавяме нарязаните на шайби маслини, наситнената шунка и изварата. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна.

P.S. Отивам да спя, че вече стана сто часа. От този кекс /печен в четвъртък вечер/ вече нищо не остана – страхотен е. Няма снимка в „цял ръст” защото лошо го счупих при изваждането : )

7 коментара:

  1. This must be very tasty..I can imaginne..I like it!..and now I am hungry...

    ОтговорИзтриване
  2. Зорница,
    изглежда много красиво.
    Сигурна съм, че е и много вкусен,
    и ароматен.
    Хубав съботен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Vera, VZcool, thank you girls :)

    Благодаря, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, вече втори път правя кекса, но нещо не се получава както трябва. Би ли уточнила какви чаени чаши брашно ползваш - малки или големи? Първия път го правих със сушени доматки, извара, шунка и кашкавал, но смесих бяло и пълнозърнесто брашно. Беше много вкусен, но консистенцията не ми хареса, малко глетав. Днес пак го правих този път спазих рецептата и го направих с шунка, маслини и извара, но сместа стана като тесто гъста. Опече се. Вкусен е. Така ли трябва да бъде? Малко мокър от вътре?

    ОтговорИзтриване
  6. Aни, чашите са големи от 250 мл. не съм го правила с други продукти. Сместа става гъста и когато се изпече е леко влажен отвътре.

    ОтговорИзтриване