неделя, 12 юли 2009 г.

Орехови мъфини


Струва ми се, че вече повече от месец вали почти всеки ден. Не е чак толкова зле, приятно ми е да съм си у дома, а на вън да се сипе дъжд, става ми по-уютно някак. Е, малко са ограничени възможностите за излизане, но и за това има разрешение. Щом ще си стоя в къщи тази неделя – на вън даже е хладно, ще има нещо сладичко. Въртят ми се разни идейки, обожавам еклери и еклерова торта. Първият ми опит за еклерова торта беше пълно фиаско, най-лошото беше че исках да я приготвя за гости, но... веднага беше сменено наименованието на еклеров десерт, беше харесан, а от него не остана и троха. Но... няма да е тази торта днес, не съм я измислила още напълно, за това пък бързи и ароматни са тези орехови мъфини.

Необходими продукти за 6 бр.

1 ч.ч./от 200 мл./ брашно грахам
1/2 ч.ч. едро счукани орехи
2-3 с.л. тръстикова захар
1 ч.л. лимонови корички
12.5 грама бял шоколад на прах /готова напитка – едно пакетче/
3/4 ч.л. бакпулвер
1 с.л. мед
2 с.л. царевично олио
около 100 мл. гореща вода

В купа се смесват брашното, орехите, захарта, лимоновите корички, белия шоколад и бакпулвера. Към тях се добавят разбитите мед, вода и олио. Може да се наложи добавянето на още малко вода. Всичко се смесва добре, разпределя се във форми за мъфини и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Чудесно се допълват към чаша ароматно кафе.

4 коментара: