Вече цял месец у дома пием истинско мляко. Татко ми го купува от проверен производител от едно селце. Бях забравила колко бързо кипва млякото и че трябва да го наглеждаш докато се свари, също и че истинското образува каймак, в случая дебел колкото малкия ми пръст. На каймака веднага му намерих приложение в тези хлебчета. В рецептата обаче съм посочила млечна сметана, защото не е много лесно да се сдобиеш с качествено домашно мляко.
2 ч.ч. /от 240 мл./ типово брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. суха мая
2 с.л. овесени трици
2 с.л. царевично олио
100 мл.течна млечна сметана
150 мл. прясно мляко
От всички продукти се замесва меко тесто. Оставя се покрито в намаслена купа да удвои обема си. Тестото се премесва, от него се оформят десетина питки и отново се оставят да втасат. Намазват се с прясно мляко. Печем в предваритено загрята фурна на 180-200 градуса. Охлаждат се върху решетка.
Много са апетитни, Зори!
ОтговорИзтриванеА за млякото си напълно права - днешното не прави каймак/ никак не го обичах като малка, а и сега, и го махах от повърхността!!!/
Слънчева нова седмица!
Зори, много са апетитни... и приличат на моите Ensaimadas по форма :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица :)
Homemade bread is the only bread really like. Yours looks so delicious and I'm going to try it next weekend. :)
ОтговорИзтриванеАми каймакът в същност е мазнината в млякото и в натурален вид не го харесвам и аз, Дани :-)
ОтговорИзтриванеИна, ;-)
Хубава нова седмица от мен, момичета :-)
Thanks, Andrea :) Homemade is always better :)
ОтговорИзтриванеLooks good! Bravo!
ОтговорИзтриванеЖалко, че колкото и да си пожелавам, нито една от питчиците не се търкулва към мен..
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Зори!
Сметаната ще да ги прави меки и плътни на вкус, ех... !
Поздрави сърдечни и :-)
Леле...колко апетитно изглеждат!Усмихната и спорна седмица!
ОтговорИзтриванеThanks, Nada :)
ОтговорИзтриванеДими, Нанита, благодаря :)
Да, Дими :) плътни и меки са, трудно е да спреш да ги хапваш :)
Лека нощ от мен, момичета и успешна нова седмица!
Зори, прекрасни са питките! :)
ОтговорИзтриванеС пожелания за успешна нова седмица!
How soft they look!!! amazing!
ОтговорИзтриванеThese look soft, too. :P
ОтговорИзтриванеБлога Ви "мирише" хубаво...Завиждам Ви за усета към храната,който,личи си,е вроден. При мен не е така,аз "усетих" радостта от храненето в последно време,в Париж - французите са ненадминати...Странно - от блога Ви у мен се утаи същото усещане,което често изпитвам,когато сутрин рано сменям "ероера" на Гарь де Лион - като че ли всичко наоколо е напоено от мириса на кроасани - о,този влудяващ сетивата мирис на живот,на радост от живота...
ОтговорИзтриванеС поздрав Димо Райков
Благодаря, Ева :) Хубава да бъде и за теб :)
ОтговорИзтриванеThanks, Jasenka :) You are so kind :)
Bla, :)
Г-н Райков,
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за посещението и милия коментар. Развълнувахте ме. Никога не съм била във Франция, но съм убедена, че ще запълня този пропуск. Възхищавам се на французите за отношението им към храната и храненето.
Благодаря Ви още веднъж. Бъдете здрав и се радвайте на живота!
Зорница,
ОтговорИзтриванекато че, всеки един коментар е изказал и моето усещане, и мнение!
Страхотни питки -
поздравления и слънчев ден, Диана
Е,това ве мога да го разбера - как така Париж е пълен с българи,които нито виждат,нито усещат излъчването на този вълшебен град - дай им само сплетни,завист,злоба и все разговори за пари,пари...А Вие,без дори и да сте го виждали, го обичате, това се усеща. Както между впрочем,сигурен съм, обичат Париж и останалите ви сподвижници от блога Ви.На които също изпращам чрез вас поздрави!
ОтговорИзтриванеВ Париж има толкова неща, но специално за Вас и приятелите Ви той е неземен що се отнася до гастрономията - толкова книги, толкова изложби, толкова празници - на хляба, на десерта и тъй нататък...А да не говорим за атмосферата в бистрата и ресторантите,в народните кръчми, а и в самите домове на французите. В моята книга "55 тайни на Париж" , в специалната глава за гастрономията, моят приятел,художникът Никола Манев оприличава правенето на гозба като "женене между елементите",той нарича готвенето " тяхната голяма сватба" - хубаво,нали? Но,хайде,идвайте по-скоро,защото думите за град като Париж са безсилни...Особено пък в ден като днешния,когато слънцето е "взривило" всичката тази красота наоколо...
С поздрав Димо Райков
Диани, благодаря :) И аз харесах твоите :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Г-н Райков,
ОтговорИзтриванеЕдин човешки живот едва ли е достатъчен, за да се видят всички красиви и вдъхновяващи места на този свят. Глобалната мрежа много ни улеснява в това отношение :-)
Според мен хармонията в едно ястие е лесно постижима, достатъчно е готвачът да го приготви с обич и внимание, същото е и семейството, нали :)
Поздрави!
Зорница
Those little roll look very tempting!
ОтговорИзтриванеWished I had one with my breakfast right now.
In the US, I bought not.hyrogenated milk, it taste so differently (and apparently can be consumed by lactose intolarant people too!).
Sorry for the mistakes - I should not comment early in the morning! ;-)
ОтговорИзтриванеЗори, прекрасни питки!
ОтговорИзтриванеАз отдавна съм заменила бялото брашно с типово и много ми харесват типовите питки, които за съжаление рядко правя.
И да :) Млякото кипва много бързо.
Аз от 3-4 месеца купвам от един човек (носи ни тук от съседно село) и след първо - загаряне на 2л. мляко е точната дума, тъй като нищо не остана в тенджерата, винаги стоя и го пазя. Резултата е - не го кипвам като го варя, но ако сложа да претопля на котлона - винаги :)
Ама пък каймака си струва :) Страхотен е!
Хубави почивни дни!
Thanks, Merisi! You are so nice :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Пепи :) И на теб :)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса тази рецепта. За съжаление нямам типово брашно, иначе веднага бих я изпробвала. поздрави и приятни пролетни дни :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мира :) Хубава и цветна пролет и на теб! :)
ОтговорИзтриване