понеделник, 22 март 2010 г.

Пържени чушки


Рецептата за тези чушки е много стара. Или може би идеята, защото отдавна няма кой да ми даде точната рецепта. Майка ми казваше, че нейната баба ги е приготвяла така. За съжаление и двете вече ги няма на този свят. Оригиналът е с леко люти градински чушки с тънка кора, но поради липса на такива използвах сиврия.

Необходимите продукти:
10 бр. чушки /сиврия или друг сорт с тънка кора/
5-6 супени лъжици царевично олио
2 супени лъжици оцет
1 скилидка чесън
чубрица
сол


Загрейте олиото в дълбок тиган или друг съд с капак. Сложете измитите и добре подсушени чушки и смачканата скилидка чесън в горещата мазнина и изпържете от едната страна, след като ги обърнете, наръсете щедро с чубрица, бързо залейте с оцета и захлупете с капака. Продължете да пържите при висока температура, разклащайки от време на време. След като са готови, преместете в подходящ съд, посолете на вкус и залейте с мазнината, в която са изпържени.

16 коментара:

  1. Любими чушки!
    Баба ми (Бог да я прости) ги приготвяше често лятото, но май без чубрица... не съм сигурна, де.

    П.П. Съжалявам, мила :(

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани :)
    Целувки от мен!

    Ина, обичам "бабешките" гозби...
    Благодаря ти, такъв е животът...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Две години по-късно :)) Много вкусни, но за жалост не можах да им се насладя както си трябва, щото моите се оказаха люти :)) Ще повтарям, то се видяло.
      Благодарско, Зори :)
      Снимчица на чушленцата ми :))

      Изтриване
    2. Инче, много се радвам :)Благодаря за доверието :) И лютички са много вкусни :)

      Изтриване
  3. И аз много обичам пържена сиврия.
    Но така оцет не съм прибавяла. Следващия път непременно ще ги направя както казваш :)
    Благодаря, Зори и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. I love roasted peppers and thees look so delicious. :)
    Wonderful recipe as always. :)

    ОтговорИзтриване
  5. I love grilled peppers too..exellent!
    Best regards, Nada!

    ОтговорИзтриване
  6. Това е една от любимите ми рецепти! Наистина става много вкусно. Моята рецепта беше в малко по- различна модификация, но мисля да пробвам и твоята:)

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам така приготвени чушките, но рядко си го позволявам. Виртуално има се насладих обаче! Слънчев ден, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Зорница,
    чудесна рецепта -
    много вкусна и ароматна.
    Благодаря ти!
    Слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Аууу... как ми припомни за баба..!
    Едновременно носталгично, леко тъжно, но и хубаво, уютно ми стана в душата..

    Зори, нямам идея как ги правеше. Вероятно по сходен начин, бяха ужасно вкусни!

    Вече няма такива чушки, няма такава баба.

    Поздрави най-сърдечни, Зори и пожелание за здрави, свежи и пълни с положителни емоции пролетни дни! :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Обожавам ги пържените чушки!!! Понякога накрая прибавям сирене. Благодаря, че ме подсети:-)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи :) опитай, няма да съжаляваш :)
    Приятна вечер от мен :)

    Thanks, Andrea :) Best regards :)

    Thank you, Nada :) You are so kind :)


    Благодаря, Лулу :) Струва ми се има няколко възможности за постигане на този вкус. И аз бих опитала друг вариант :)

    ОтговорИзтриване
  12. О, Еви :) И аз много рядко си позволявам... но си заслужават :) Благодаря :)

    Thanks, Jasenka :) A big smile for you :)

    Дианка, благодаря ти :)
    Приятна вечер и спокойна нощ за теб :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ами, Дими, това което си спомням за тези чушки, е че се пържеха в плътно затворена тенджера. Но никакъв спомен кога се слагат чушките в мазнината... за това ги правя така. На вкус се доближават, просто вече наистина няма такива чушки...

    Мария, благодаря за идеята за сиренето. Следващият път ще опитам.

    Приятна вечер от мен, момичета и хубава и Цветна седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване