четвъртък, 25 март 2010 г.

Гратин с гъби и спанак


Подходящо ястие за лека вечеря, както и за днешния празник Благовещение /за непостещи/. 

Необходимите продукти са:

250 гр.спанак
250 гр.печурки
1 скилидка чесън
малко масло
бял пипер
сол
200 мл. течна млечна сметана
150 гр.извара
2 белтъка
1 с.л. ситно настърган пармезан


Нарежете печурките и ги задушете в собстения им сос за 10 минути. Почистете спанака от дръжките, нарежете на ситно и задушете с малко масло и смачканата скилидка чесън. Подправете със сол и бял пипер на вкус. Смесете с печурките и разбъркайте добре. Намаслете формата /формичките/, в която ще печете и разпределете сместа.
Разбийте белтъците на пяна с малко сол, внимателно добавете млечната сметана, изварата и пармезана. Хомогенизирайте и залейте спаначената смес. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна 10 минути на долен и горен награвател, а след това до зачервяване само на горен нагревател.


9 коментара:

  1. Прекрасно е, Зори!
    И тази хапка с виличката за мен ли е?
    Е, и да е е за мен, аз я хапнах :))
    Хубави формички!!!
    Прегръдки от мен и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Зорница,
    фантастична рецепта -
    вкусове и съставки, които обожавам.
    Благодаря ти,
    остана още малко - ще го приготвя.
    Много слънчев, усмихнат и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно пролетно предложение, Зори! :-) Ще се възползвам, само мисля да пропусна спанака, че вкъщи много не го харесват :-)

    Усмивки и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,прекрасно е наистина.Много обичам тази комбинация.Благодаря мила.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, момичета!
    Хубав ден ви желая днес и красива и Цветна неделя :)

    Тhank you, Vera :)

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно и интересно!

    И тези малки, сладки порцеланови купички.. точно като за мен: да се хапва по малко и с наслада :-)

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  7. Oh I like this combination, this something I would definitely love. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Дими!

    Thanks, Andrea :)

    ОтговорИзтриване