През 80-те години в сладкарниците и хлебарниците на нашия град се продаваха мелчета– сиропирани тестени охлювчета с пълнеж от ядки. Продавачките ги завиваха в парче амбалажна хартия и нямаше начин да се опазиш чист, хапвайки ги в голямото междучасие. После сладкарниците и хлебарниците изчезнаха, превърнаха се луксозни кафенета, железарски магазини и банки. И мелчетата изчезнаха, както и тригунуте, тулумбите, негърките, медените сърца, обикновените кифли с мармалад, виенските и маковите кифли. След това знайни и незнайни производители започнаха да произвеждат старите закуски с претенция за автентичност и качество. Но вкусът не е същият.
Мелчетата, които направих днес, със сигурност не са като тези, които си купувах от хлебарница „Краснодар”. Не успях да намеря рецепта и импровизирах. Получи се добре.
Необходимите продукти:
За тестото:
2 яйца
1 к.ч. кафява захар
1 ч.ч. /от 240 мл./ бяло брашно
2 ч.ч. типово брашно
1 ½ ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
100 мл. кисело мляко
150 мл. хладка вода
2 с.л. олио
За сиропа
1 ч.ч. бяла захар
2 ч.ч. вода
1 опаковка ванилена захар
И още
около 100 гр. меко масло за намазване
1 ч.ч. от 200 гр. едро счукани орехи или микс от ядки
канела на върха на ножа
1 ч.л.с връх тъмно какао
Разбиваме яйцата със захарта, млякото и водата до пълното разтваряне на захарта. В отделен съд смесваме пресетите брашно и сол, добавяме маята и яйчната смес. Омесваме меко тесто, ако е необходимо добавяме още малко типово брашно. Покриваме в намаслена купа и оставяме на топло да удвои обема си.
Премесваме втасалото тесто и разточваме правоъгълна кора, която мажем с една трета от маслото. Сгъваме като плик, отново разточваме и пак мажем с една трета масло. Сгъваме, раточваме отново на правоъгълник, дебелина на кората е около 0.5 см., мажем с останалото масло, поръсваме равномерно с ядките, смесени с какаото и канелата. Оформяме стегнато роло и с остър нож режем шайби с дебелина около 1 см. Подреждаме в намаслена или застлана с пекарска хартия тава на разстояние едно от друго. Оставяме ги да втасат отново за 15-20 минути. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Горещи ги заливаме със студен сироп. Хапват се след няколко часа, когато напълно са поели сиропа.
Ооо.. спомням си ги мелчетата! Наистина ми харесваха и то доста: единственият сиропиран сладкиш, който ми се услаждаше! Впечатлена съм, Зори!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и хубавия спомен :-)
Поздрави сърдечни!
Страхотни са станали, Зори.
ОтговорИзтриванеА тестото много майсторски си го направила :))
Поздравления!
Тук ги продаваха като "охлювчета"
Много апетитно изглеждат!
Прегръдки и "сладка" вечер!
Зорница,
ОтговорИзтриванекакви спомени отвори и при мен:
за сладкишите и закуските,
сладкарниците и хлебарниците,
и още ...,
Мелчета и аз харесвам много, а твоите са очарователни -
апетитно завити и сочно напоени.
Благодаря ти!
Поздрав сърдечен и сладка съботна вечер, Диана
Дими :) И аз много ги харесвах. Имаше хубави неща, които изглежда са безвъзвратно загубени... Харесвах и тригуните :) ще се пробвам скоро и за тях - трябва повод, че мелчетата утре ще ги водим на барбекю :D
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани :) Предположих, че не навсякъде са били мелчета :)
Лека нощ, момичета и хубава неделя утре :)
Дианка, писали сме по едно и също време :) Благодаря за милите думи :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб и приятна неделя :)
Dough made with yogurt is always so good for some reason. I love this rolls, house smells heavenly when you bake them :))
ОтговорИзтриванеАз нямам спомен за такива закуски, но пък изглеждат прекрасно! :-)
ОтговорИзтриванеМоже би ще ги опитам, само че вече ми се карат вкъщи като готвя тестени и сладки неща :-D
Пак надничам в кухнята ти, Зори.. ама много ми се харесаха мелчетата! И снимките са тооолкова вкусни! Ще ми се да ги направя в най-скоро време, но имам планирани други ястия... ох, значи.. :-D
ОтговорИзтриванеOще веднъж: огромен комплимент, Зори! И за рецептата, и за снимките!
Зори, прекрасни са - майсторски изработени, обилно напоени, съблазнителни! :)
ОтговорИзтриванеThanks, Ljilja :) Yes, the smell is heavenly. Dough with yoghurt is so good because of the lactobacillus, it makes the yeast stronger.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ири :) Ти си родена в края на 80-те, няма как да ги помниш, а може и в Търново да са били с друго име :)
ОтговорИзтриванеСладкишите и тестените, които правя ги подарявам :) почти цялото количество :)Така всички сме доволни...
Ех, Дими :) Караш ме да се изчервявам :)
Помисли си само, че освен тестени са и сиропирани :) и само изкушават :)
Благодаря, Ева :) Одобрението на майстор на тестото като теб е много важно за мен :)
Желая на всички ви прекрасен неделен ден!
I agree with Ljilja, this looks and sound amazing!!!
ОтговорИзтриванеUf...loks very tasty!
ОтговорИзтриванеАх тези мелчета
ОтговорИзтриванеХапвах по цяла тава в близката квартална сладкарничка
Wonderful rolls, I love them and yours look very delicious and inviting. :)
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Зори!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и усмихната, щастлива и обичана жена!
Хубав празник!
Мелчетата изглеждат много апетитно, както всяко нещо, излязло от твоите ръце!
Jasenka, Vera, Andrea, thank you :) Girls, you are so kind :)
ОтговорИзтриванеValkocompany, :)))
ОтговорИзтриванеOndine, благодаря :) Честит и на теб :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Пепи :) Честит празник!
Зори, честит празник! Обичана и винаги желана жена бъди!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева! Честит и на теб :) Бъди здрава и щастлива :)
ОтговорИзтриванеМммммм...вкусно:) Много са хубави !Поздрави и честит празник:))
ОтговорИзтриванеЗори аз сега ги видях... на мен тези "Мелчета" са ми познати като Къдънски пъп - така ги знаем в региона, в които жиеех в България!
ОтговорИзтриванеИ понеже тестото на твоята рецепта съвсем малко се различава от моята с удоволстие бих ги опитала - изглеждат толкова вкусно :)
Приятен, усмихнат ден!
Благодаря, Цветанка :)
ОтговорИзтриванеМария, благодаря ти :) Този десерт определено е с ориенталски произход :) и изглежда има няколко имена :) Важното е, че наистина е вкусен :)
Приятна вечер от мен!
Чудничко изглеждат! малко етимология - Шермел е охлюв на незнам какъв език - баба ми, бежанка от Кавала, така викаше на охлюва - шермель - с меко "л" накрая. А в русенско бабите им казват направо "мел".
ОтговорИзтриванеКолкото до сладкишите "мелчета" - в момента в кауфланд в Русе продават доста прилични - е, пестят си счуканите ядки, ама нейсе - нак са сочни и най-важното - вкусни. Естествено сигурно не могат да се мерят с домашните
Благодаря за инфото, bay Ilia :)
ОтговорИзтриванеNemoga da si sopomnia tochno retseptata, imah ia niakade zapissana. Cpomniam si che ia biah prepisvala ot edin star retsepturnik navremeto, no do kolkoto si spomniam se praveha ot kozunacheno testo , smliani orehi smesseni s galeta (zaradi olioto koeto se sadarja v orehite se postavia galetata) i zaharen sirop. Mnogo prosta retsepta bese no pak stavaha super.
ОтговорИзтриване