събота, 6 март 2010 г.

Мелчета


През 80-те години в сладкарниците и хлебарниците на нашия град се продаваха мелчета– сиропирани тестени охлювчета с пълнеж от ядки. Продавачките ги завиваха в парче амбалажна хартия и нямаше начин да се опазиш чист, хапвайки ги в голямото междучасие. После сладкарниците и хлебарниците изчезнаха, превърнаха се луксозни кафенета, железарски магазини и банки. И мелчетата изчезнаха, както и тригунуте, тулумбите, негърките, медените сърца, обикновените кифли с мармалад, виенските и маковите кифли. След това знайни и незнайни производители започнаха да произвеждат старите закуски с претенция за автентичност и качество. Но вкусът не е същият.
Мелчетата, които направих днес, със сигурност не са като тези, които си купувах от хлебарница „Краснодар”. Не успях да намеря рецепта и импровизирах. Получи се добре.



Необходимите продукти:
За тестото:
2 яйца
1 к.ч. кафява захар
1 ч.ч. /от 240 мл./ бяло брашно
2 ч.ч. типово брашно
1 ½ ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
100 мл. кисело мляко
150 мл. хладка вода
2 с.л. олио

За сиропа
1 ч.ч. бяла захар
2 ч.ч. вода
1 опаковка ванилена захар

И още
около 100 гр. меко масло за намазване
1 ч.ч. от 200 гр. едро счукани орехи или микс от ядки
канела на върха на ножа
1 ч.л.с връх тъмно какао



Разбиваме яйцата със захарта, млякото и водата до пълното разтваряне на захарта. В отделен съд смесваме пресетите брашно и сол, добавяме маята и яйчната смес. Омесваме меко тесто, ако е необходимо добавяме още малко типово брашно. Покриваме в намаслена купа и оставяме на топло да удвои обема си.
Премесваме втасалото тесто и разточваме правоъгълна кора, която мажем с една трета от маслото. Сгъваме като плик, отново разточваме и пак мажем с една трета масло. Сгъваме, раточваме отново на правоъгълник, дебелина на кората е около 0.5 см., мажем с останалото масло, поръсваме равномерно с ядките, смесени с какаото и канелата. Оформяме стегнато роло и с остър нож режем шайби с дебелина около 1 см. Подреждаме в намаслена или застлана с пекарска хартия тава на разстояние едно от друго. Оставяме ги да втасат отново за 15-20 минути. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Горещи ги заливаме със студен сироп. Хапват се след няколко часа, когато напълно са поели сиропа.

28 коментара:

  1. Ооо.. спомням си ги мелчетата! Наистина ми харесваха и то доста: единственият сиропиран сладкиш, който ми се услаждаше! Впечатлена съм, Зори!

    Благодаря за рецептата и хубавия спомен :-)

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са станали, Зори.
    А тестото много майсторски си го направила :))
    Поздравления!

    Тук ги продаваха като "охлювчета"

    Много апетитно изглеждат!
    Прегръдки и "сладка" вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Зорница,
    какви спомени отвори и при мен:
    за сладкишите и закуските,
    сладкарниците и хлебарниците,
    и още ...,
    Мелчета и аз харесвам много, а твоите са очарователни -
    апетитно завити и сочно напоени.
    Благодаря ти!
    Поздрав сърдечен и сладка съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Дими :) И аз много ги харесвах. Имаше хубави неща, които изглежда са безвъзвратно загубени... Харесвах и тригуните :) ще се пробвам скоро и за тях - трябва повод, че мелчетата утре ще ги водим на барбекю :D

    Благодаря, Дани :) Предположих, че не навсякъде са били мелчета :)

    Лека нощ, момичета и хубава неделя утре :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, писали сме по едно и също време :) Благодаря за милите думи :)

    Хубава вечер и на теб и приятна неделя :)

    ОтговорИзтриване
  6. Dough made with yogurt is always so good for some reason. I love this rolls, house smells heavenly when you bake them :))

    ОтговорИзтриване
  7. Аз нямам спомен за такива закуски, но пък изглеждат прекрасно! :-)
    Може би ще ги опитам, само че вече ми се карат вкъщи като готвя тестени и сладки неща :-D

    ОтговорИзтриване
  8. Пак надничам в кухнята ти, Зори.. ама много ми се харесаха мелчетата! И снимките са тооолкова вкусни! Ще ми се да ги направя в най-скоро време, но имам планирани други ястия... ох, значи.. :-D

    Oще веднъж: огромен комплимент, Зори! И за рецептата, и за снимките!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, прекрасни са - майсторски изработени, обилно напоени, съблазнителни! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Thanks, Ljilja :) Yes, the smell is heavenly. Dough with yoghurt is so good because of the lactobacillus, it makes the yeast stronger.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Ири :) Ти си родена в края на 80-те, няма как да ги помниш, а може и в Търново да са били с друго име :)
    Сладкишите и тестените, които правя ги подарявам :) почти цялото количество :)Така всички сме доволни...

    Ех, Дими :) Караш ме да се изчервявам :)
    Помисли си само, че освен тестени са и сиропирани :) и само изкушават :)

    Благодаря, Ева :) Одобрението на майстор на тестото като теб е много важно за мен :)

    Желая на всички ви прекрасен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. I agree with Ljilja, this looks and sound amazing!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Ах тези мелчета
    Хапвах по цяла тава в близката квартална сладкарничка

    ОтговорИзтриване
  14. Wonderful rolls, I love them and yours look very delicious and inviting. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Честит празник, Зори!
    Бъди здрава и усмихната, щастлива и обичана жена!
    Хубав празник!

    Мелчетата изглеждат много апетитно, както всяко нещо, излязло от твоите ръце!

    ОтговорИзтриване
  16. Jasenka, Vera, Andrea, thank you :) Girls, you are so kind :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ondine, благодаря :) Честит и на теб :)

    Благодаря Пепи :) Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  18. Зори, честит празник! Обичана и винаги желана жена бъди!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Ева! Честит и на теб :) Бъди здрава и щастлива :)

    ОтговорИзтриване
  20. Мммммм...вкусно:) Много са хубави !Поздрави и честит празник:))

    ОтговорИзтриване
  21. Зори аз сега ги видях... на мен тези "Мелчета" са ми познати като Къдънски пъп - така ги знаем в региона, в които жиеех в България!
    И понеже тестото на твоята рецепта съвсем малко се различава от моята с удоволстие бих ги опитала - изглеждат толкова вкусно :)
    Приятен, усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, Цветанка :)

    Мария, благодаря ти :) Този десерт определено е с ориенталски произход :) и изглежда има няколко имена :) Важното е, че наистина е вкусен :)
    Приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  23. Чудничко изглеждат! малко етимология - Шермел е охлюв на незнам какъв език - баба ми, бежанка от Кавала, така викаше на охлюва - шермель - с меко "л" накрая. А в русенско бабите им казват направо "мел".
    Колкото до сладкишите "мелчета" - в момента в кауфланд в Русе продават доста прилични - е, пестят си счуканите ядки, ама нейсе - нак са сочни и най-важното - вкусни. Естествено сигурно не могат да се мерят с домашните

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря за инфото, bay Ilia :)

    ОтговорИзтриване
  25. Анонименаприл 15, 2015

    Nemoga da si sopomnia tochno retseptata, imah ia niakade zapissana. Cpomniam si che ia biah prepisvala ot edin star retsepturnik navremeto, no do kolkoto si spomniam se praveha ot kozunacheno testo , smliani orehi smesseni s galeta (zaradi olioto koeto se sadarja v orehite se postavia galetata) i zaharen sirop. Mnogo prosta retsepta bese no pak stavaha super.

    ОтговорИзтриване