неделя, 25 април 2010 г.

Буикос


Тази рецепта е от априлския брой на сп. Меню. Доста слабо съм запозната с кухнята на сефарадските евреи. Но тези кифлички и интересните рецепти от блога на Даниела ме провокират да науча повече.

Буикос са лесни и бързи и за приготвяне, а комбинацията спанак, сирене и маслини е просто неустоима.
 

Необходимите продукти:

500 мл.кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
250 гр.натрошено сирене
1 ч.ч. нарязан на ситно спанак
3 с.л. нарязани на дребно маслини
1 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно

Млякото се разбърква със содата и се оставя да шупне. Добавят се олиото, маслините, сиренето и спанакът. Брашното се добавя чаша по чаша, като се разбърква с лъжица. Трябва да получим лепкаво тесто. Печем в тава застлана с пекарска хартия в предварително загрята на 190 градуса фурна до зачервяване. Кифличките оформяме като гребваме с лъжица от сместа и капваме на разстояние една от друга.
 

В случая аз замених сиренето с извара и 2 с.л. ситно настърган пармезан. Използваната от мен чаена чаша е от 240 мл. Намалила съм количеството олио на 150 мл.

Опитайте ги. Много са вкусни :-)

17 коментара:

  1. Изглеждат много апетитно и вкусно. Непременно ще ги направя.
    Благодаря за хубавата рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления, Зори!
    Тази комбинация няма начин да не е вкусна :)

    Само не ни предлагаш ароматния айрян:)

    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, предложението ти изглежда много интересно, още повече, че у дома правим тази рецепта от много години с разлика без маслини, по-малко брашно и на половина сода бикарбонат и не сме знаели, че е еврейска. Наричаме го Бърканото :). Буикос е много по-класи :). Винаги ме забавлява как една промяна в пропорциите или съставките, дават съвсем различно ястие. Благодаря ти за този различен поглед към една класическа наша домашна рецепта. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда апетитно и вкусно!Спорна и усмихната седмица Еос!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори,
    случайно попадам на блогът ти, който много ми допадна.
    Рецептата за буикос е нова за мен, но предполагам е доста лесна за правене, както си я описала.
    Благодаря ти.
    Поздрави, Дани

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Русанка :)
    Хубава нова седмица от мен :)

    Ами, Дани, яйрянчето го оставих за друго ястие :)
    Благодаря ти, усмихната да бъде и за теб :)

    Мира, и у дома правим нещо подобно, но само със сирене, наричаме ги сиренки :) Този прочит с маслините и спанака май повече ми допада :)
    Успешна нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Нанита :) Хубава седмица и за теб :)

    Дани, благодаря :) Много са лесни и много вкусни :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ще трябва да опитаме, щом препоръчваш, Зори :) Изглеждат много апетитно, освен, че са и лесни.
    С айранче :-)

    Хубава и слънчева седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. This sounds absolutely delicious. :)
    Wonderful recipe Eos. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотно изглеждат! Записвам си рецептата и непременно ще ги направя!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Пепи :)
    Слънчева и здрава седмица и на теб!

    Даниела, благодаря :) Много са удобни за работещи жени :)
    Хубава седмица от мен!

    Andrea, thank you so much :) Best regards :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ооооо, това изглежда прекрасно, пък е и бързо и лесно за правене!
    Ще го пробвам. Благодаря за рецептата!
    Спорна и усмихната седмица : Лети

    ОтговорИзтриване
  13. Зорница,
    приятно ми е да открия нова интересна рецепта при теб.
    Харесва ми като вкусова комбинация, благодаря.
    Хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Лети :) Хубав утрешен ден ти желая :)

    Диани, благодаря :) Много си мила, както винаги :)
    Хубаво утре от мен :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много обичам лесните и вкусни рецепти :-) А твоите буикос изглеждат много апетитно! Мерси за рецептата!


    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  16. И аз обичам така, Миленка :)
    Слънчево утре от мен :)

    ОтговорИзтриване
  17. Оооо, тази рецепта много ме впечатли. Ще я опитам задължително, макар, че спанака го обичам само на салатка. Мисля си, че може да се приготви и с коприва.
    Приятна и топла вечер!

    ОтговорИзтриване