Може би съм споменавала, че хлябът и тестото са голямата ми кулинарна любов. Едно от нещата, които ме правят щастлива е ароматът на прясно изпечен хляб във всяко кътче на дома ми. Обичам да експериментирам с всякакви брашна, ядки и семена, както и сметана, вино, бира. Много бих искала да опитам с естествена закваска, но мисля че това е опит, за който трябва да разполагам с времето си... а на мен не ми се случва много често, тъй като съм на работа по 9-10 часа, хм... май това е едно от нещата, които не знаете за мен... Но това ще бъде темата на някоя от следващите публикации. Сега за тези хлебчета:
Необходимите продукти:
1ч.ч. /от 200 мл./ бяло брашно
1 ч.ч. брашно грахам
2 с.л. овесено брашно
2 с.л. ленено брашно
2 с.л. цели овесени зърна
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3.5 грама суха мая
2 с.л. зехтин за тестото
50 мл. течна млечна сметана
200 мл. хладка вода
малко заквасена сметана за намазване
Измийте овесените зърна и ги накиснете в малко хладка вода. Пресейте брашната заедно и смесете със захарта и сухата мая. Замесете тесто като добавите водата, сметаната, зехтина и солта. Накрая прибавете и отцедените овесени зърна. Оформете тестото на топка и покрийте в намаслена купа да удвои обема си. След като тестото е втасало, премесете го. Оформете питки по желание и отново оставете да втасат за около половин час. Намажете ги с малко заквасена сметана и изпечете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до готовност.
Зори,
ОтговорИзтриванемного хубаво предложение :)
Не съм правила хляб с толкова много брашна и ще ми е интересно,
а и хлебчетата са толкова апетитни...
Поздравления!
Не съм виждала овесени зърна ?!
Сърдечни прегръдки и целувки от мен слънчево настроение!
Дани, благодаря :)
ОтговорИзтриванеВсички продукти се продават в магазините за здравословни храни...
Целувки и хубав петъчен ден :)
Зори, премълчала си едни ежедневни 8-9 часа в изповедта си ли :)))
ОтговорИзтриванеМного хубаво изглеждат тези питки!
А с толкова брашна и овесени ядки освен вкусни ще са и здравословни.
Очертават ми се свободни почивни дни, ако не забравя ще мина през диетичния магазин.
Хубаво утре и още по-хубави почивни дни на теб!
Амиии... Пепи, не съм се изповядвала още :) Ще го направя тези дни :)...
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни и за теб...
Eoc, this looks so tasty..I imagine this rolls while still warm, although I belive it is tasty in any case...
ОтговорИзтриванеМного изкусително предложение са тези питки.
ОтговорИзтриванеИзпробвах "буикос" и станаха прекрасни, сега ще мисля кога да пробвам новото предложение.
Страхотни рецепти!
Пожелавам ти усмихнати дни, особено почивните :)
Сърдечни поздрави: Лети
Зори, чудесни са! "Взех" си две за закуска. Успешен и спорен ден! :)
ОтговорИзтриванеЕх, много вкусни, много уютни, интересни, здравословни хлебчета! Зори, така ми се прищя да забъркам и аз нещо - не с толкова различни брашна, че вкъщи не се намират, с два вида най-много - въпростът е, че страшно ми се приядоха. А от доста време не съм пекла хлебни..
ОтговорИзтриванеСтрашно са въздействащи твоите хлебчета значи :-D
Поздрави сърдечни и пожелание за уютен, ведър и вкусен уикенд :-)
Зорница,
ОтговорИзтриванеизглеждат пухкави и много апетитни, открояват се зрънца, сякаш усетих аромата им...
Харесва ми и намазването със сметана отгоре. Чудесна рецепта и изпълнение.
Благодаря ти, хубав майски уикенд, Диана
Зори, много хубави питки си ни предложила. Като фен на хляба и здравословните брашна непременно ще ги опитам. Хубав уикенд и прегръдки :)
ОтговорИзтриванеЗори, това е много здравословно и вкусно предложение. Записвам си да го изпробвам някой път.
ОтговорИзтриванеИ аз съм голям фен на естествената закваска, но за съжаление все още не съм успяла да я уловя успешно. Сега и аз чакам сгоден момент (за времето става въпрос:) да се пробвам отново. Иначе хлябът с естествен квас е най-хубав и според мен. Поздрави и приятни пролетни дни от мен :)
Thanks, Nada :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лети :) Слънчев и усмихнат уикенд и на теб :)
Еви, благодаря... и аз си чупнах от погачата ти :)
Благодаря ти, Дими :) Много слънце и усмивки ти пожелавам :)
ОтговорИзтриванеДианка, благодаря ти :) Слънчев и усмихнат уикенд ти желая :)
Мими, прегръдка и за теб, благодаря ти :)
Мира, ще я хванем тази закваска :) Идва лято... температурите са подходящи :)
Mmm I like this very much. Wonderful recipe Eos: :)
ОтговорИзтриванеThank you, Andrea :)
ОтговорИзтриванеЕОС,
ОтговорИзтриванеблогът ти е невероятно вкусен. Имаш награда при мен, ела и я вземи.
Слънчева неделя :)
Благодаря, Дани :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са питките, Зори! И аз обожавам аромата на прясно изпечен хляб, а пък месенето ми доставя не само удоволствие, но и релакс :-)
ОтговорИзтриванеЩе опитам съвсем скоро и твоите предложение!
Хубава неделна вечер :-)
Благодаря ти, Ири :) Слънчева нова седмица за теб :)
ОтговорИзтриванеАз правя почти същите хлебчета, но към различните брашна прибавям орехи, маслини, сушени пиперки, кайсиеви ядки, слънчогледови и тиквени семки, суха мащерка, шарена сол. Освен това си правя квас и вкусът и аромата на този хляб е с нищо несравним.
ОтговорИзтриване