четвъртък, 29 април 2010 г.

Питки с цели овесени зърна


Може би съм споменавала, че хлябът и тестото са голямата ми кулинарна любов. Едно от нещата, които ме правят щастлива е ароматът на прясно изпечен хляб във всяко кътче на дома ми. Обичам да експериментирам с всякакви брашна, ядки и семена, както и сметана, вино, бира. Много бих искала да опитам с естествена закваска, но мисля че това е опит, за който трябва да разполагам с времето си... а на мен не ми се случва много често, тъй като съм на работа по 9-10 часа, хм... май това е едно от нещата, които не знаете за мен... Но това ще бъде темата на някоя от следващите публикации. Сега за тези хлебчета:

Необходимите продукти:

1ч.ч. /от 200 мл./ бяло брашно
1 ч.ч. брашно грахам
2 с.л. овесено брашно
2 с.л. ленено брашно
2 с.л. цели овесени зърна
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3.5 грама суха мая
2 с.л. зехтин за тестото
50 мл. течна млечна сметана
200 мл. хладка вода
малко заквасена сметана за намазване


Измийте овесените зърна и ги накиснете в малко хладка вода. Пресейте брашната заедно и смесете със захарта и сухата мая. Замесете тесто като добавите водата, сметаната, зехтина и солта. Накрая прибавете и отцедените овесени зърна. Оформете тестото на топка и покрийте в намаслена купа да удвои обема си. След като тестото е втасало, премесете го. Оформете питки по желание и отново оставете да втасат за около половин час. Намажете ги с малко заквасена сметана и изпечете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до готовност.

20 коментара:

  1. Зори,
    много хубаво предложение :)
    Не съм правила хляб с толкова много брашна и ще ми е интересно,
    а и хлебчетата са толкова апетитни...
    Поздравления!
    Не съм виждала овесени зърна ?!
    Сърдечни прегръдки и целувки от мен слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, благодаря :)
    Всички продукти се продават в магазините за здравословни храни...
    Целувки и хубав петъчен ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, премълчала си едни ежедневни 8-9 часа в изповедта си ли :)))

    Много хубаво изглеждат тези питки!
    А с толкова брашна и овесени ядки освен вкусни ще са и здравословни.
    Очертават ми се свободни почивни дни, ако не забравя ще мина през диетичния магазин.
    Хубаво утре и още по-хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Амиии... Пепи, не съм се изповядвала още :) Ще го направя тези дни :)...
    Хубави почивни дни и за теб...

    ОтговорИзтриване
  5. Eoc, this looks so tasty..I imagine this rolls while still warm, although I belive it is tasty in any case...

    ОтговорИзтриване
  6. Много изкусително предложение са тези питки.
    Изпробвах "буикос" и станаха прекрасни, сега ще мисля кога да пробвам новото предложение.
    Страхотни рецепти!
    Пожелавам ти усмихнати дни, особено почивните :)
    Сърдечни поздрави: Лети

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, чудесни са! "Взех" си две за закуска. Успешен и спорен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, много вкусни, много уютни, интересни, здравословни хлебчета! Зори, така ми се прищя да забъркам и аз нещо - не с толкова различни брашна, че вкъщи не се намират, с два вида най-много - въпростът е, че страшно ми се приядоха. А от доста време не съм пекла хлебни..

    Страшно са въздействащи твоите хлебчета значи :-D

    Поздрави сърдечни и пожелание за уютен, ведър и вкусен уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Зорница,
    изглеждат пухкави и много апетитни, открояват се зрънца, сякаш усетих аромата им...
    Харесва ми и намазването със сметана отгоре. Чудесна рецепта и изпълнение.
    Благодаря ти, хубав майски уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, много хубави питки си ни предложила. Като фен на хляба и здравословните брашна непременно ще ги опитам. Хубав уикенд и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, това е много здравословно и вкусно предложение. Записвам си да го изпробвам някой път.

    И аз съм голям фен на естествената закваска, но за съжаление все още не съм успяла да я уловя успешно. Сега и аз чакам сгоден момент (за времето става въпрос:) да се пробвам отново. Иначе хлябът с естествен квас е най-хубав и според мен. Поздрави и приятни пролетни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  12. Thanks, Nada :)

    Благодаря, Лети :) Слънчев и усмихнат уикенд и на теб :)

    Еви, благодаря... и аз си чупнах от погачата ти :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти, Дими :) Много слънце и усмивки ти пожелавам :)

    Дианка, благодаря ти :) Слънчев и усмихнат уикенд ти желая :)


    Мими, прегръдка и за теб, благодаря ти :)

    Мира, ще я хванем тази закваска :) Идва лято... температурите са подходящи :)

    ОтговорИзтриване
  14. Mmm I like this very much. Wonderful recipe Eos: :)

    ОтговорИзтриване
  15. ЕОС,
    блогът ти е невероятно вкусен. Имаш награда при мен, ела и я вземи.
    Слънчева неделя :)

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесни са питките, Зори! И аз обожавам аромата на прясно изпечен хляб, а пък месенето ми доставя не само удоволствие, но и релакс :-)

    Ще опитам съвсем скоро и твоите предложение!

    Хубава неделна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти, Ири :) Слънчева нова седмица за теб :)

    ОтговорИзтриване
  18. Аз правя почти същите хлебчета, но към различните брашна прибавям орехи, маслини, сушени пиперки, кайсиеви ядки, слънчогледови и тиквени семки, суха мащерка, шарена сол. Освен това си правя квас и вкусът и аромата на този хляб е с нищо несравним.

    ОтговорИзтриване