петък, 4 юни 2010 г.

Пица с тиквички


Моите наблюдения върху италианската кухня са, че повечето ястия са максимално опростени, но са приготвени с първокласни продукти и от там идва незабравимия им вкус. Също така си мисля, че за италианците пицата и пастата са нещо като миш машът за нас – всякакви комбинации според наличния материал.

Не си позволявам да готвя с досада или с лоши чувства, вярвам че предавам отношението си върху храната. Понякога влизам ядосана в кухнята, но после докато мия и режа зеленчуците или месото или замесвам тестото, яда ми минава и душата ми се пречиства. Когато нямам желание да готвя, не готвя. Половинката ми се справя превъзходно сам и често вечерите ни са приготвени от него.

Днес следобяд, когато се чухме за да се уточним какво ще вечеряме и кой ще готви, не се разбрахме и аз се прибрах след работа само с ягоди, череши и домати за салата, той пък закъсня. Вечерята трябваше да е нещо бързо и леко.

И такааа... да се върнем на пиците. Някога, мнооого отдавна били храна за бедните – тесто, намазано с доматен сос и каквото се намира още – бързо, засищащо и вкусно. После се появила историята на „Маргарита”-та и от тогава се започнала една мания...


В хладилника ми се намираха тиквички и ето какво сътворих набързо.

Необходимите продукти:
За тестото:
1 ч.ч. /от 200 мл./ бяло брашно
2 с.л. ръжено брашно
1 ч.л. суха мая
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
2 с.л. зехтин и още малко за намазване на тавата и блата
1 ч.ч. /200 мл./ хладка вода или прясно мляко

И още:
1 средно голяма тиквичка
1 стрък зелен лук
5-6 черни маслини без костилки
кашкавал
сол



Замесете тесто от избороените продукти и оставете покрито да втаса за около половин час. През това време нарежете тиквичката на шайби, не я белете. Посолете и оставете в купа, след 15-20 минути внимателно изтискайте колкото може повече течност. Лука нарежете на ситно, маслините на кръгчета.
Разточете тънко тестото, намажете леко със зехтин. Подредете тиквичките от горе, върху тях пръснете лука и маслините. Покрийте с настърган кашкавал. Печем до готовност във фурна, загрявала поне половин час на 250 градуса.

16 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда! Чудесна импровизация с налични продукти :)
    Благодаря за рецептата, ще се възползвам със сигурност от тестото и съветите за печенето, пък гарнирането...каквото хладилника покаже ;)
    Весел и вкусен уикенд!

    P.S. Извинения за двойния пост, ама така е, който пише уморен посред нощите, се налага да пише два пъти :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна идея, Зори!
    Хиляди възможности има за гарниране
    на една пица :)
    И ти си избрала много хубава комбинация!
    Със сигурност ви е било сладко!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно! А другия вариант е тиквичките и лука леко да се задушат преди това и така да се гарнира тестото. Печенето е по-кратко.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Wonderful pizza, I love zucchini and I would love this combination. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори,
    чудесна импровизация,
    допадна ми и уводът.
    Много апетитно изглежда, а и с любимите тиквички и маслини ...
    Хубави и усмихнати почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна е Зори!
    Много ми хареса!
    Обичам и тиквички, и маслини!
    Ще се възползвам от прекрасната ти идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, тези дни си мислех за подобна комбинация на продукти за гарниране на пица. Ще я направя, сигурна съм, че ще ми хареса!
    Сърдечни поздрави и пожелания за спокоен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Лети :)
    На всеки се случва да постне два пъти коментар :)
    Приятен неделен ден от мен :)

    :) Определено, Дани :) Пиците предоставят безкрайни възможности за комбинации :)
    Хубаво утре от мен!

    Благодаря ти, Райна :) Зная и за другия вариант, но не съм го опитвала :)
    Хубава неделя ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  10. Thanks, Andrea :) Yes, it's nice combination :)

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, благодаря :) Много си мила, както винаги :)
    Хубав неделен ден ти желая :)


    Русанка, благодаря ти :) май всички обичаме тиквички :)
    Хубав утрешен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  12. Еви, отдавна ми се въртеше и на мен тази идея :) Вкусно се получи :)
    Хубав неделен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, какво хубаво предложение за тиквички - бързо и вкусно. Не знаех, че пицата е била храна за бедни :). Човек винаги научава по нещо ново - само да се врътне по блоговете. Лека почивка ти желая и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Мира, благодаря :)
    Усмихната нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименюни 08, 2010

    Обичам тиквички и винаги се нуждаят от нова употреба за тях. Благодаря за споделянето.

    ОтговорИзтриване
  16. Кейси, пак зашовядай :)

    ОтговорИзтриване