четвъртък, 27 май 2010 г.

Ягоди гратин


У дома ягодите трудно стигат до приготвянето на някакъв сладкиш. Хапваме ги в натурален вид, рядко като ягодово тирамису. Миналата година консервирах ягодов сос, който се запази в идеален вид до пролетта. Тази година ще повторя. Замислила съм и една ягодова торта, дано да имам време да я осъществя.

Лесен и приятен е този десерт, избрах го заради възможността да се заменят продуктите и ако ягодите са достатъчно сладки, захарта може напълно да се изключи.

Какво е необходимо:

250 гр. ягоди
1 супена лъжица марсала
лимонов сок – само няколко капки
150 мл. млечна сметана
1 с.л. пудра захар /опционално още една/
2 малки яйца
1 прахче ванилия
150 гр. извара /сирене „Филаделфия” или рикота/


Нарежете ягодите на парченца и ги мариновайте за кратко в марсалата и лимоновия сок. Ако плодовете не са сладки, може да прибавите и една равна супена лъжица пудра захар. Разбийте яйцата, заедно със сметаната, пудрата захар и ванилията. Ако използвате извара, претрийте я през цедка или гевгир, за да получите хомогенна маса. Добавете към яйцата и сметаната. Разпределете ягодите в огнеупорни купички и залейте отгоре с яйчно-млечната смес. Печем до зачервяване в предварително загрята фурна на 170 градуса.

18 коментара:

  1. Зори, това е много хубаво предложение - хем кремче, хем с ягоди, а и диетично до някъде. Трябва да се пробва. Поздрави и приятни последени дни от седмицата:)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, много леко сладкишче и с необработвани ягоди!
    Съвсем по мой вкус :)
    Радвам се, че си намерила Марсала!
    А ягодовия сок ще споделиш ли?
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много, много вкусно звучи! И аз искам да попитам за ягодовия сос.

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,
    много елегантно и стилно предложение!
    Чудесно аранжирано и поднесено,
    поздрав и хубава петъчна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. О, идеална лятна рецепта, а и имам доста останала Марсала;-)

    ОтговорИзтриване
  6. Мира, благодаря :) Приятно е за хапване :)
    Хубав уикенд от мен :)

    Дани, марсала има в Пикадили :) ето го и [url=http://zoraeos.blogspot.com/2009/06/blog-post_14.html]сосчето[/url]

    Благодаря, Милена :) Линка е по-горе

    Хубав уикенд, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, благодаря... още съм замаяна от сладоледените браунис :)

    Благодаря, Мария :)

    Хубави събота и неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  8. WOW, this is something I would like very much. I love combination of cheese and strawberries. This dessert looks and sounds perfect. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотия! Направо ми се напълни устата! Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Даниела :) Хубава нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  11. У дома ягодите трудно стигат до приготвянето на някакъв сладкиш...

    Зори, у нас също е така. Гратина звучи и изглежда много вкусно, но ще чакам с нетърпение да споделиш за ягодовия сос. Решила съм идните почивни дни да направя нещо с ягоди.
    Хубава седмица на теб :)

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесни снимки, Зори!

    Рецептата обещава наистина един изключително приятен десерт! Благодаря :-)

    Поздрави сърдечни и пожелание за свежи, изпълнени с положителни емоции юнски дни :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи, това е сосчето http://zoraeos.blogspot.com/2009/06/blog-post_14.html

    Честно да си призная имам много ягодови идеи... но всички си остават в купичката с пресни ягои :D

    Благодаря ти, Дими :)
    Хубаво и усмихнато утре от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, много хубав десерт. Веднага си записвам рецептата. А снимките ти ме приканват да го направя веднага :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Мими :) Приятна вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  16. This looks oh so good! :-)

    I had two small baskets of strawberry that needed tending too, so I sliced them and sauteed them with Calvados and a bit of sugar and served this with whipped cream and scones (the things I do to sneak away from my books!).

    ОтговорИзтриване