У дома ягодите трудно стигат до приготвянето на някакъв сладкиш. Хапваме ги в натурален вид, рядко като ягодово тирамису. Миналата година консервирах ягодов сос, който се запази в идеален вид до пролетта. Тази година ще повторя. Замислила съм и една ягодова торта, дано да имам време да я осъществя.
Лесен и приятен е този десерт, избрах го заради възможността да се заменят продуктите и ако ягодите са достатъчно сладки, захарта може напълно да се изключи.
Какво е необходимо:
250 гр. ягоди
1 супена лъжица марсала
лимонов сок – само няколко капки
150 мл. млечна сметана
1 с.л. пудра захар /опционално още една/
2 малки яйца
1 прахче ванилия
150 гр. извара /сирене „Филаделфия” или рикота/
Нарежете ягодите на парченца и ги мариновайте за кратко в марсалата и лимоновия сок. Ако плодовете не са сладки, може да прибавите и една равна супена лъжица пудра захар. Разбийте яйцата, заедно със сметаната, пудрата захар и ванилията. Ако използвате извара, претрийте я през цедка или гевгир, за да получите хомогенна маса. Добавете към яйцата и сметаната. Разпределете ягодите в огнеупорни купички и залейте отгоре с яйчно-млечната смес. Печем до зачервяване в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Зори, това е много хубаво предложение - хем кремче, хем с ягоди, а и диетично до някъде. Трябва да се пробва. Поздрави и приятни последени дни от седмицата:)
ОтговорИзтриванеЗори, много леко сладкишче и с необработвани ягоди!
ОтговорИзтриванеСъвсем по мой вкус :)
Радвам се, че си намерила Марсала!
А ягодовия сок ще споделиш ли?
Прегръдки и усмихнат ден!
Много, много вкусно звучи! И аз искам да попитам за ягодовия сос.
ОтговорИзтриванеЗори,
ОтговорИзтриванемного елегантно и стилно предложение!
Чудесно аранжирано и поднесено,
поздрав и хубава петъчна вечер, Диана
О, идеална лятна рецепта, а и имам доста останала Марсала;-)
ОтговорИзтриванеМира, благодаря :) Приятно е за хапване :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд от мен :)
Дани, марсала има в Пикадили :) ето го и [url=http://zoraeos.blogspot.com/2009/06/blog-post_14.html]сосчето[/url]
Благодаря, Милена :) Линка е по-горе
Хубав уикенд, момичета :)
Дианка, благодаря... още съм замаяна от сладоледените браунис :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария :)
Хубави събота и неделя от мен :)
WOW, this is something I would like very much. I love combination of cheese and strawberries. This dessert looks and sounds perfect. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотия! Направо ми се напълни устата! Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеДаниела :) Хубава нова седмица от мен :)
ОтговорИзтриванеAndrea :) Me too :))
ОтговорИзтриванеУ дома ягодите трудно стигат до приготвянето на някакъв сладкиш...
ОтговорИзтриванеЗори, у нас също е така. Гратина звучи и изглежда много вкусно, но ще чакам с нетърпение да споделиш за ягодовия сос. Решила съм идните почивни дни да направя нещо с ягоди.
Хубава седмица на теб :)
Чудесни снимки, Зори!
ОтговорИзтриванеРецептата обещава наистина един изключително приятен десерт! Благодаря :-)
Поздрави сърдечни и пожелание за свежи, изпълнени с положителни емоции юнски дни :-)
Пепи, това е сосчето http://zoraeos.blogspot.com/2009/06/blog-post_14.html
ОтговорИзтриванеЧестно да си призная имам много ягодови идеи... но всички си остават в купичката с пресни ягои :D
Благодаря ти, Дими :)
Хубаво и усмихнато утре от мен :)
Зори, много хубав десерт. Веднага си записвам рецептата. А снимките ти ме приканват да го направя веднага :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мими :) Приятна вечер от мен :)
ОтговорИзтриванеThis looks oh so good! :-)
ОтговорИзтриванеI had two small baskets of strawberry that needed tending too, so I sliced them and sauteed them with Calvados and a bit of sugar and served this with whipped cream and scones (the things I do to sneak away from my books!).
Merisi, great idea :)
ОтговорИзтриване