вторник, 6 септември 2011 г.

Скони с кандиран джинджифил



Пепи ги нарича мързеливки... то да направиш скони си е мързелива работа. Забъркваш тестото, оформяш и печеш. И аз смятам следващия път да пропусна частта с точенето и рязането, така и не разбрах защо от полученото количество трябва да направя само 8 скони. Прилично големи са и добре се държат в ръка : -) сигурно заради това.
Иначе на тази рецепта съм се спряла доста отдавна, когато си купих пакетче кандиран джинджифил и търсех в какво да го вложа. Много им се чудих на сконите, но Пепи е мнооого убедителна. Скоро ще пробвам и солен вариант.

За тези конкретно необходимите продукти са:
140 гр.типово брашно
140 гр. черно пшенично брашно
50 гр. фина бяла кристална захар
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол /морска/
113 гр. студено масло, нарязано на кубчета
70 гр. кандиран джинджифил, нарязан на малки парченца
кората на 1 лимон
160 мл. мътеница /buttermilk/, може да се замести с айран

Мътеницата не е айран, това е млякото, което е останало след избиването на маслото. Айранът е разбито с вода кисело мляко. За съжаление намирането на истинска мътеница е много трудно днес.



Смесете брашната заедно със солта, захарта, бакпулвера и содата, добавете маслото и в процесор или бързо на ръка смесете до получаването на трохи. След това  добавете джинджифила, лимоновата кора и яйрана. Разбъркайте с лъжица, колкото да поеме сухата смес и преместете на набрашнена повърхност. Меси се кратко, за да не стане жилаво тестото. Може да се наложи добавянето на още малко брашно. Оформете се кръг с диаметър 18 сантиметра, който разрежете на 8 еднакви сектора. Намажете всеки с малко заквасена сметана или прясно мляко. Печете в предварително загрята на  180 градуса фурна 25 минути до суха клечка. Охладете върху решетка.

19 коментара:

  1. Зори,
    кандирания джинджифил е страхотен :)))
    А сконите изглеждат чудесни!
    И аз бих похапнала солени!
    Прегръдки и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, много си бърза :) и на мен ми харесва кандирания :)
    Хубаво утре и на теб и лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, чудесни скони. Права е Пепи като ги нарича "мързеливки".
    Често засичам мътеницата в рецепти от чуждестранни сайтове. Вече ще зная с какво да я заменя. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Witch, благодаря :) Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са, Зори! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Кате! Поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм,Зори,чудни са!Само 8-не ви ли бяха малко:)!Добре,че си писала колко излизат от това количество!Много подканящи са!И солени биха ми харесали!
    А мътеница от къде си намираш?

    Поздрави и приятен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, че лесни курабийки! Браво на теб:))))))

    ОтговорИзтриване
  9. Ама как изкушавате двете с Пепи с тези варианти на скони!
    Зори, получили са се толкова апетитни, а аз толкова отдавна не съм правила скони (поне от година), че сега май ще запретна ръкави при пръв удобен случай :)
    Поздрав и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори,много вкусно изглежда:)Може да имаш само осем парченца,аз ти грабвам едното,че напоследък имам много натоварен график и изчезвам!
    Пожелававам ти чудесен ден:)

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, много са апетитни сконите! Започнах да преглъщам при вида им :)
    От доста време съм решила да пробвам някой вариант. Записвам си рецептата.
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  12. Eх, ще взема и аз да се навия да ги пробвам тия прехвалени сконти :)) Най-вече, щото са мързеливи :))
    Чудесни снимки си направила, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, мътеницата казват ... някоя девойка оттам океана беше... я заместват с прясно мляко с добавени 2-3 лъж. оцет вътре. Искаш ли да пробваш :) Нали стават бързо пък, не за друго :))

    И при моите, където видях, пишеш "8 кифли". заради което загърбих рецептата. Ама може ли 8 броя да излязат само? Но явно това е любима бройка.

    А сконите :) Чудесно изглеждат. Кандиран джинджифил ползвах по Коледа за сладките ....... и забравих, че имам още. Ще уползотворя, благодаря ти за рецептата!

    Хубава работна седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Хм, кандиран джинджифил, интересно какъв вкус щи имат тези скони ...има един начин - да го пробвам :Р
    Сърдечни поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, 8 но големички :) следващият път ще направя 16 :)
    Няма мътеница :) само айран :)

    Жани, благодаря :)

    Лети :) те пък са толкова лесни :)

    Кате, заповядай :)

    Ели, опитай :) хубави са :)

    Инче, бисквитки :)

    Пепи, честно казано, не бих опитала с оцета :) по-добре си е с айран :) Осем са, но приличат на филии...

    ДИве, имам още 3 бр. :)

    Хубав утрешен ден на всички ви :)

    ОтговорИзтриване
  16. Зори, ако си съгласна, имам едно сладко от портокалови корички, направо да идвам, а? :)))
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  17. Само какъв пропуск, изглеждат много вкусни, Зори! Грабвам си един за утрешната закуска. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Много интересни се получиха, Еви :)
    Прегръдка и за теб!

    ОтговорИзтриване