неделя, 31 май 2009 г.

Пъленени тиквички




Необходими продукти:

4 големи тиквички
250 г. мляно телешко месо
1 морков
½ глава кромид лук
5 с.л. доматен сос
малко мазнина
сол
магданоз

За соса
½ кофичка кисело мляко
80 гр. бяло краве сирене
копър
малко зехтин

Добре измитите тиквички /небелени/ се бланшират за 3 минути във вряща вода. Измиват се отново под течаща студена вода и се подсушават. Раделят се на две по дължина и сърцевината им се издълбава с лъжичка. Сърцевината на три от тях се нарязва на ситно.
Нарязаният на кубчета морков заедно с наситнения кромид се задушава в малко мазнина /аз предпочитам царевично олио/, добавя се телешката кайма. Разбърква се добре. След около 10 минути се добавя сърцевината на тиквичките и доматения сос. Отнемете от огъня след още 6-7 минути. Посолете и добавете магданоз на вкус.
Тиквичките се подреждат в леко намазнена тавичка, пълнят се с така приготвения пълнеж и се запичат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 30 минути.
Соса се приготвя като сиренето се намачква с вилица и се разбърква с киселото мляко. Подправете с копър на вкус и няколко капки зехтин.

6 коментара: