понеделник, 25 май 2009 г.

Пиле с картофи







След наситения ми с емоции уикенд е време да остана малко в къщи и да поготвя. Но само две думи за неделята – беше слънчева, валя ни дъжд, пътувахме малко – на около 80 км. от дома – до едно костинбродско селце-Чибаовци. Там ни посрещнаха с изключително натурална трапеза – домашно сирене, таратор с домашно мляко и краставици от собствения парник, зелена салата с репи и лук от градината, печено яре с пресни картофи – пак произведени от домакините ни, а те задушени в домашно масло. По-вкусни неща не помня от кога не бях хапвала…
Но за днешната ни вечеря. Пиле с картофи си е класика в жанра. Това е рецептата в моя интерпретация.
Необходими продукти:
8 бр. пилешки бедра /от магазина :( /
700 гр. пресни картофи
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1 /2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. горчица
малко смлян пипер /меланж – черен, бял и зелен/
няколко стръка прясна мащерка
капки балсамико
капки сос Уорчестър
½ кафена чашка бяло вино
малко масло

От червения пипер, джинджифила, пипера меланж, горчицата, балсамикото и соса Уорчестър се приготвя паста. С нея добре се намазват измитите и подсушени пилешки бедра, като целта е да се намажат и под кожата. Така овкусени е най-добре да престоят поне 12 часа в хладилник, но ако много бързате, може да ги оставите и за около час. Няма да са същите, но се ядат :) Картофите се измиват добре и без да се белят се бланшират за 5 минути във вряща вода. След това в подходящ съд подреждате картофите на дъното, върху тях – стръковете мащерка, върху мащерката парчетата пиле. Върху всяко парче месо слагате съвсем малко масълце. Добавяте виното. Покривате съда – с капак или с фолио. Пече се 30-40 мин. в предварително загрята на 200 гр. фурна. След това се открива и се допича само на горен нагреватател до зачервяване на пилето. Чаша ледено бяло вино идеално завършва картината.


4 коментара: