След наситения ми с емоции уикенд е време да остана малко в къщи и да поготвя. Но само две думи за неделята – беше слънчева, валя ни дъжд, пътувахме малко – на около 80 км. от дома – до едно костинбродско селце-Чибаовци. Там ни посрещнаха с изключително натурална трапеза – домашно сирене, таратор с домашно мляко и краставици от собствения парник, зелена салата с репи и лук от градината, печено яре с пресни картофи – пак произведени от домакините ни, а те задушени в домашно масло. По-вкусни неща не помня от кога не бях хапвала…
Но за днешната ни вечеря. Пиле с картофи си е класика в жанра. Това е рецептата в моя интерпретация.
Необходими продукти:
8 бр. пилешки бедра /от магазина :( /
700 гр. пресни картофи
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1 /2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. горчица
малко смлян пипер /меланж – черен, бял и зелен/
няколко стръка прясна мащерка
капки балсамико
капки сос Уорчестър
½ кафена чашка бяло вино
малко масло
От червения пипер, джинджифила, пипера меланж, горчицата, балсамикото и соса Уорчестър се приготвя паста. С нея добре се намазват измитите и подсушени пилешки бедра, като целта е да се намажат и под кожата. Така овкусени е най-добре да престоят поне 12 часа в хладилник, но ако много бързате, може да ги оставите и за около час. Няма да са същите, но се ядат :) Картофите се измиват добре и без да се белят се бланшират за 5 минути във вряща вода. След това в подходящ съд подреждате картофите на дъното, върху тях – стръковете мащерка, върху мащерката парчетата пиле. Върху всяко парче месо слагате съвсем малко масълце. Добавяте виното. Покривате съда – с капак или с фолио. Пече се 30-40 мин. в предварително загрята на 200 гр. фурна. След това се открива и се допича само на горен нагреватател до зачервяване на пилето. Чаша ледено бяло вино идеално завършва картината.
Но за днешната ни вечеря. Пиле с картофи си е класика в жанра. Това е рецептата в моя интерпретация.
Необходими продукти:
8 бр. пилешки бедра /от магазина :( /
700 гр. пресни картофи
1/2 ч.л. сладък червен пипер
1 /2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. горчица
малко смлян пипер /меланж – черен, бял и зелен/
няколко стръка прясна мащерка
капки балсамико
капки сос Уорчестър
½ кафена чашка бяло вино
малко масло
От червения пипер, джинджифила, пипера меланж, горчицата, балсамикото и соса Уорчестър се приготвя паста. С нея добре се намазват измитите и подсушени пилешки бедра, като целта е да се намажат и под кожата. Така овкусени е най-добре да престоят поне 12 часа в хладилник, но ако много бързате, може да ги оставите и за около час. Няма да са същите, но се ядат :) Картофите се измиват добре и без да се белят се бланшират за 5 минути във вряща вода. След това в подходящ съд подреждате картофите на дъното, върху тях – стръковете мащерка, върху мащерката парчетата пиле. Върху всяко парче месо слагате съвсем малко масълце. Добавяте виното. Покривате съда – с капак или с фолио. Пече се 30-40 мин. в предварително загрята на 200 гр. фурна. След това се открива и се допича само на горен нагреватател до зачервяване на пилето. Чаша ледено бяло вино идеално завършва картината.
This is tradicional meal in my familly..and we all like it...Looks very delicious..
ОтговорИзтриванеIn my family is also traditional, it’s simply and easy recipe and it’s tasty.
ОтговорИзтриванеlooks heavenly...
ОтговорИзтриванеThanks, maslinka :)
ОтговорИзтриване