неделя, 15 април 2012 г.

Лесна дроб сърма


В последната седмица най-четената ми публикация е за печено агнешко бутче. Към празничната серия през годините от козунак, козуначени кифлички, супа с дробчета, козуначета, сега прибавям и една лесна и бърза за приготвяне дроб сърма, без пържене на продуктите.

Ще ви трябват:
700 гр. агнешки дреболии /в случая черен и бял дроб/
1 ч.ч. от 250 мл. ориз
3 връзки пресен зелен лук
1 връзка джоджен
1 връзка лапад /250 гр./
1 ч.ч. от 200 мл. домашна доматена салца или един голям настърган домат
1 с.л. пиперено пюре /опция/
120 гр. краве масло
2 ½ ч.ч. гореща вода
черен пипер
сол

Сварете дроба за 15 минути и след като изстине го нарежете на кубчета. Измийте ориза и накиснете в топла вода за половин час. Разтопете маслото. Нарежете на ситно лука, джоджена и лапада. В тавата, в която ще печете дроб сърмата, смесете всички продукти: дроба, лука, лапада, джоджена, домата, пипереното пюре и разтопеното масло. Овкусете с черен пипер и сол, налейте горещата вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност /оризът трябва да поеме течността/. По желание можете да направите и заливка с яйца.

13 коментара:

  1. Зори, честит празник! Пожелавам на теб и семейството ти много здраве, щастие и благоденствиею!
    Дроб сармата и агнешкото изглеждат адски вкусно!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, вчера майка ми предложи твоя вариант!
    Ама един Овен го сготви по друг начин!
    Много апетитно изглежда!!!!!!
    Прегръдки и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  3. Христос воскресе!
    Много е апетитна дроб сармата, Зори!

    ОтговорИзтриване
  4. Христос Воскресе!
    Страхотна рецепта!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. maravillosa receta sabrosa y tentadora además contundente un gran plato,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  6. Светъл празник Зори!
    Много обичам дроб сърма, твоята изглежда много апетитно, лютата чушка идеално се вписва! :)

    ОтговорИзтриване
  7. И за закуска не бих отказала да я опитам, Зори! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Светъл Великден! Обичам дроб-сърма и твоята изглежда апетитно. И аз я приготвям по подобен начин и наистина е лесно и вкусно.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно изглежда дроб сърмата ти Зори. Много ми хареса рецептата ти ако я знаех щях и аз да сложа зеленийка на моята.Сигурна съм че е била много вкусна.
    Слънчев и страхотен след обяд и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори изглежда страшна вкуснотия твоята дроб-сърма !
    Много хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда вкуснотия голяма;)
    И другият път ще пробвам тази лесна рецепта;)
    Хубава нова седмица, Зори!

    ОтговорИзтриване
  12. Момичета, благодаря ви! Много сте мили. Това е ястие, което първо дълго време не правех, когато започнах да го приготвям половинката каза, че това е ориз с дробчета, а не дроб сърма и че слагам мазнина все едно я крада, толкова съм я пестяла :) най-после намерих начин, който да ни допада :)
    Прегръдки от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. тази дроб сарма много ми допадна ,в най скоро време да купя дробчета ,мммм.

    ОтговорИзтриване