сряда, 24 юни 2009 г.

Черешова торта




В къщи не сме много по тортите. Но миналата седмица видях снимка на шварцвалдска черешова торта и от тогава мира нямам. Какаови блатове, сметанов крем и чудни червени черешки : ) В понеделник, прибирайки се от тридневката ни в Обзор, купихме от крайпътни продавачи разни неща, измежду които и 3 кг. череши. Кой купува череши от Сливен, когато има възможност да купува кюстендилски? На вид и аромат много добре, но на вкус : ( И ... това беше достатъчна причина да се захвана с тортата. Намерих към 50 рецепти, спрях се на тази, но пак не направих тортата по нея. Нямах достатъчно време да изпълня всички детайли, с ронливата подложка и с черешовия пълнеж, но пък смятам че пак се получи добре. Необходим е около 1 кг. череши, които измити, почистени и обезкостени се засипват с 3 с.л. лъжици захар и се оставят на хладно място до разтопяване на захарта. Черешите се слагат на умерен котлон и сместа се довежда до кипване, варят се около 7-8 минути, сиропа се прецежда и се отделя.
Продукти за тортата:
За блата:
6 белтъка
6 жълтъка
120 гр. захар
60 гр. брашно
60 гр. пшенично нишесте
60 гр. какао
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
6 с.л. черешов сок

Жълтъците се разбиват със 60 гр.захар и черешовия сок до побеляване. С останалата захар белтъците се разбиват на твърд сняг. Белтъчната смес се прибавя към жълтъците, лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Прибавят се и заедно пресятите брашно, нишесте, какао, ванилия и бакпулвер. Пече се на предварително загрята на 180-200 градуса фурна около половин час. Разрязва се на три части.

За крема:
800 гр. заквасена сметана
1 бр. суха сметана
1 фиксатор за сметана
50 гр. черен шоколад за украса

За сиропиране на блатовете смесете 2 с.л. ром с 5-6 с.л. от черешовия сироп.


Заквасената сметана се разбива заедно със сухата и с фиксатора с миксер, първоначално на ниска скорост, а след това на по-висока.

Сглобяване на тортата:

В тортена чиния се слага първия блат, сиропира се с прготвения сироп. Върху него се разстила около 1/3 от сметановия крем, покрива се с череши. С втория блат постъпваме по същия начин. Третия блат се сиропира, намазва се с крем, тортата се намазва и от страни. Украсява се с шоколадови стърготини и няколко череши.

10 коментара:

  1. Зори,
    хубаво лятно изкушение е тази торта!
    Чудесна!
    Целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Prekrasna torta, jako volim ovakve kombinacije! ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Привет, Еос!

    Чудесна е тортата! И аз съм й се заканила на Шварцвалд.. имам рецепта за приготвянето й с вишни, та.. ще почакам ;-)

    Голямо изкушение е.. мммм!

    Поздрав и :-) за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Andrea, Vera, hvala devojki :)

    Дианка, благодаря :) не можах да устоя на тази комбинация :)

    Дими, с вишни ще бъде просто божествено, с нетърпение очаквам твоята торта :) И аз бих опитала :)

    ОтговорИзтриване
  5. Oh my God! What a mouth watering torte!!! Looks gorgeous!

    ОтговорИзтриване
  6. Beautifful..it s like Schwartzvald cake..tasty again..you could send a peace..:)).. I am kIdinng..

    ОтговорИзтриване
  7. Thanks, Jasenka :)

    VZcool, thank you :) actually the base recipe is for the Schwarzwald cake, but I did not have enough time to execute all the details

    ОтговорИзтриване