В къщи не сме много по тортите. Но миналата седмица видях снимка на шварцвалдска черешова торта и от тогава мира нямам. Какаови блатове, сметанов крем и чудни червени черешки : ) В понеделник, прибирайки се от тридневката ни в Обзор, купихме от крайпътни продавачи разни неща, измежду които и 3 кг. череши. Кой купува череши от Сливен, когато има възможност да купува кюстендилски? На вид и аромат много добре, но на вкус : ( И ... това беше достатъчна причина да се захвана с тортата. Намерих към 50 рецепти, спрях се на тази, но пак не направих тортата по нея. Нямах достатъчно време да изпълня всички детайли, с ронливата подложка и с черешовия пълнеж, но пък смятам че пак се получи добре. Необходим е около 1 кг. череши, които измити, почистени и обезкостени се засипват с 3 с.л. лъжици захар и се оставят на хладно място до разтопяване на захарта. Черешите се слагат на умерен котлон и сместа се довежда до кипване, варят се около 7-8 минути, сиропа се прецежда и се отделя.
Продукти за тортата:
За блата:
6 белтъка
6 жълтъка
120 гр. захар
60 гр. брашно
60 гр. пшенично нишесте
60 гр. какао
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
6 с.л. черешов сок
Жълтъците се разбиват със 60 гр.захар и черешовия сок до побеляване. С останалата захар белтъците се разбиват на твърд сняг. Белтъчната смес се прибавя към жълтъците, лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Прибавят се и заедно пресятите брашно, нишесте, какао, ванилия и бакпулвер. Пече се на предварително загрята на 180-200 градуса фурна около половин час. Разрязва се на три части.
За крема:
800 гр. заквасена сметана
1 бр. суха сметана
1 фиксатор за сметана
50 гр. черен шоколад за украса
За сиропиране на блатовете смесете 2 с.л. ром с 5-6 с.л. от черешовия сироп.
Заквасената сметана се разбива заедно със сухата и с фиксатора с миксер, първоначално на ниска скорост, а след това на по-висока.
Сглобяване на тортата:
В тортена чиния се слага първия блат, сиропира се с прготвения сироп. Върху него се разстила около 1/3 от сметановия крем, покрива се с череши. С втория блат постъпваме по същия начин. Третия блат се сиропира, намазва се с крем, тортата се намазва и от страни. Украсява се с шоколадови стърготини и няколко череши.
Продукти за тортата:
За блата:
6 белтъка
6 жълтъка
120 гр. захар
60 гр. брашно
60 гр. пшенично нишесте
60 гр. какао
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
6 с.л. черешов сок
Жълтъците се разбиват със 60 гр.захар и черешовия сок до побеляване. С останалата захар белтъците се разбиват на твърд сняг. Белтъчната смес се прибавя към жълтъците, лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Прибавят се и заедно пресятите брашно, нишесте, какао, ванилия и бакпулвер. Пече се на предварително загрята на 180-200 градуса фурна около половин час. Разрязва се на три части.
За крема:
800 гр. заквасена сметана
1 бр. суха сметана
1 фиксатор за сметана
50 гр. черен шоколад за украса
За сиропиране на блатовете смесете 2 с.л. ром с 5-6 с.л. от черешовия сироп.
Заквасената сметана се разбива заедно със сухата и с фиксатора с миксер, първоначално на ниска скорост, а след това на по-висока.
Сглобяване на тортата:
В тортена чиния се слага първия блат, сиропира се с прготвения сироп. Върху него се разстила около 1/3 от сметановия крем, покрива се с череши. С втория блат постъпваме по същия начин. Третия блат се сиропира, намазва се с крем, тортата се намазва и от страни. Украсява се с шоколадови стърготини и няколко череши.
Зори,
ОтговорИзтриванехубаво лятно изкушение е тази торта!
Чудесна!
Целувки, Диана
Prekrasna torta, jako volim ovakve kombinacije! ;)
ОтговорИзтриванеПривет, Еос!
ОтговорИзтриванеЧудесна е тортата! И аз съм й се заканила на Шварцвалд.. имам рецепта за приготвянето й с вишни, та.. ще почакам ;-)
Голямо изкушение е.. мммм!
Поздрав и :-) за теб!
Predivno,ma bozanstveno!!!
ОтговорИзтриванеAndrea, Vera, hvala devojki :)
ОтговорИзтриванеДианка, благодаря :) не можах да устоя на тази комбинация :)
Дими, с вишни ще бъде просто божествено, с нетърпение очаквам твоята торта :) И аз бих опитала :)
Oh my God! What a mouth watering torte!!! Looks gorgeous!
ОтговорИзтриванеThanks, Talita :) Kiss for you :)
ОтговорИзтриванеwow, beautiful.....
ОтговорИзтриванеBeautifful..it s like Schwartzvald cake..tasty again..you could send a peace..:)).. I am kIdinng..
ОтговорИзтриванеThanks, Jasenka :)
ОтговорИзтриванеVZcool, thank you :) actually the base recipe is for the Schwarzwald cake, but I did not have enough time to execute all the details