Тези дни уеб пространството е обхванато от истинска сладоледена мания. Какво пък лято е. Преди да започна да се замислям с какво точно се храня, ядях сладолед почти всеки ден. Когато живеех с родителите си го приготвях от готовите сладоледени смеси и прибавях жълтък и белтък разбити по отделно, но тогава имаше пресни яйца от село. Сега пазара е буквално засипан от стотици марки сладолед. Има един орехов на Лангнезе, при който не мисля за Е-тата, просто му се наслаждавам... божествен е. Не че в сладкарската сметана няма Е-та. Трудно се живее без сладката отрова на цивилизацията :) В чест на любимия ми орехов сладолед е това сладоледено мляко. Необходимите продукти са:
200 мл. сладкарска сметана
1 кофичка кисело мляко – 3.6 % масленост
1 малка кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. /от 200 мл./ смлени орехи
2 с.л. мед
няколко капки лимон
Сладкарската смета се разбива с миксер на твърд сняг. Заквасената сметана и киселото мляко се разбиват много добре с капките лимон – сместа трябва да е гладка, без бучици. Смлените орехи се запичат леко предварително в сух тефлонов тиган – отстранете от огъня веднага след като пуснат аромата си, охладете. Орехите и меда се добавят към киселото мляко и заквасената сметана, разбъркват се. След това лъжица по лъжица се прибавя сладкарската сметана. През цялото време разбъркваме с миксер на бавна скорост. Сместа трябва да е хомогенна. Насипваме в кутия и замразяваме. Преди да поднесете, извадете в хладилника за 30 минути.
200 мл. сладкарска сметана
1 кофичка кисело мляко – 3.6 % масленост
1 малка кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. /от 200 мл./ смлени орехи
2 с.л. мед
няколко капки лимон
Сладкарската смета се разбива с миксер на твърд сняг. Заквасената сметана и киселото мляко се разбиват много добре с капките лимон – сместа трябва да е гладка, без бучици. Смлените орехи се запичат леко предварително в сух тефлонов тиган – отстранете от огъня веднага след като пуснат аромата си, охладете. Орехите и меда се добавят към киселото мляко и заквасената сметана, разбъркват се. След това лъжица по лъжица се прибавя сладкарската сметана. През цялото време разбъркваме с миксер на бавна скорост. Сместа трябва да е хомогенна. Насипваме в кутия и замразяваме. Преди да поднесете, извадете в хладилника за 30 минути.
Зори, чудесно е!
ОтговорИзтриванеПривет, с усмивка … при мен!
Prekrasno izgleda, tako nježno! :)
ОтговорИзтриванеSorry for commenting in Croatian. I don’t feel like writing in English every time I comment.
it looks excellent, I love it!!!
ОтговорИзтриванеЕдна усмивка и от мен за теб в моя блог :)
ОтговорИзтриванеДианка, Мими, благодаря ви :) Много усмивки за вас :)
ОтговорИзтриванеAndrea, Jasenka, hvala vam, devojki :) Andrea, I understand everething you wrote in Croation, but I can't write in your language :)
Tasty..I like it..
ОтговорИзтриванеThanks VZcool :)
ОтговорИзтриванеПробвах вчера да го направя, но не ми хареса как стана...дали аз не направих нещо както трябва, не знам, но нито на консистенция, нито на вкус го докарах :/
ОтговорИзтриванеТanya, нямам идея какво точно не се е получило. Съжалявам, че си се разочаровала. Все пак различните хора имат и различни вкусове.
ОтговорИзтриванеМоже би беше грешка, че ползвах течна сметана на Хопла, растителна. Вероятно ако беше нормална от млечен произход щеше да е по-добре.
ОтговорИзтриванеMoже би. Често се получават разлики при изпъление на рецептите заради различни продукти.
ОтговорИзтриване