неделя, 28 юни 2009 г.

Многозърнести блокчета








Ядките и семената са особено полезна храна. В тези многозърнести блокчета съм сложила:
Орехи – богати на витамините В1, В6, В9 и Е, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и йод;
Бадеми – съдържат витамини В1, В2, В9 иЕ, калций, желязо, магнезий и цинк;
Тиквено семе – съдържа линолеова киселина, фитостерин, витамин Е и селен;
Слънчогледово семе – добър източник на фосфор и калий, калций и желязо;
Кокосови стърготини – кокосът е богат на витамини от групата В, витамин С и Е, калий, калций, магнезий
Овесени ядки – витамини от В групата и витамин К, желязо, цинк, магнезий, хром, молибден
Стафиди – витамин В8 и Цинк
И още – меласа, мед, малко тръстикова захар и канела. Меласата е изключително богата на желязо. Вариантите за тези домашни корнита са безброй, колкото са комбинациите между всевъзможните видове ядки, семена и сушени плодове. Аз просто отворих кухненския си шкаф и извадих всички отворени вече пакетчета : ) Подобни рецепти: тук и тук. Сусамените квадрати на Йоана също са много добри, хапнахме си ги с наслада и без опасност за зъбите ни. Количествата за моите блокчета са:
1 ч.ч. /от 240 мл./ орехи – нарязани не много на ситно
½ ч.ч. нарязани бадеми
50 гр.кокосови стърготини
½ ч.ч. слънчогледови семки
¼ ч.ч. тиквени семки
1 ч.ч. мюсли или овесени ядки с малко стафиди
3 с.л. мед
2 с.л. меласа
¼ ч.ч. тръстикова захар
щипка сол
½ ч.л. канела

Орехите, бадемите, кокосовите стърготини, слънчогледовите и тиквените семки се запичат в сух тефлонов тиган до порозовяване на кокоса. Слагат се в купа и се смесват с мюслито /овесените ядки със стафиди/, добавя се канелата и солта. В малка тенджерка на умерен котлон се нагряват захарта, меда и меласата. Сместа се довежда до кипване, оставете да поври 2-3 минути. Сухата смес се залива с топлия сироп, разбърква се и се омесва добре до хомогенизиране. Сместа се насипва в тавичка, покрита с намаслена хартия за печене, разстила се и се пресова с малка дъска или дървена шпатула. Работи се бързо. След пълното охлаждане се реже на правоъгълници или квадрати. Съхраняват се в хладилник в плътно затворена кутия.
Това е прекрасна и пълноценна закуска.

14 коментара:

  1. Анонименюни 28, 2009

    Охх...изглежда много вкусно ,направо ме уцели в десетката :)))

    ОтговорИзтриване
  2. О, не само много вкусно, но и здравословно!
    Поздравления за чудесните предложения и страхотния блог!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  3. Zdravo i ukusno!
    Helty,natural and tasty.

    ОтговорИзтриване
  4. Откога се каня да правя такива блокчета. Моя мъж понеже тренира и все ме врънка и рецепти ми е намерил и продукти... наистина изглеждат много апетитно..май е време да се пробвам и аз. :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Зори,
    много полезни неща си написала - благодаря!
    А и блокчетата са чудесни.
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. this is great, I do that almost the same way, and it`s very healthy and delicious!

    ОтговорИзтриване
  7. Shadows, настина е много вкусно :)
    Milen@, благодаря :) трогната съм от вниманието :)
    Мими, опитай :) много лесно се правят :)
    Дианка, благодаря :)
    Vera, healthy and tasty is a perfect combination :)
    Jasenka, thanks :) it's really easy to prepare this bars :)

    ОтговорИзтриване
  8. От доста време се оглеждам за подобна рецепта. В 'стъпка по стъпка' и изпробвана - чудесен вариант, 3ори!

    Поздрав и :-)

    ОтговорИзтриване
  9. VZcool, maslinka - thanks girls :)

    Благодаря, Дими :) комбинацията е наистина добра, вкусна енергия :)

    ОтговорИзтриване
  10. привет, и аз правя домашно корни. Зарежда с много енергия, осообено когато се работи по проект и трябва мозъчна атака. Разликата е, че аз запичам овесените ядки на сух тиган, слагам много сусам, ленено семе, сушени плодове и само 2 с.л. мед. Разстилам го между голям лист паус, прегънат на две и с точилката. Стават малко крехки, но са толкова вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  11. Анонименаприл 03, 2013

    Откъде мога да си намеря меласа?

    ОтговорИзтриване