неделя, 7 юни 2009 г.

Многозърнести багети




Продукти:
2 ч.ч. типово брашно /от 200 мл./
2 ч.ч. брашно грахам
2 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол – пълна
1 ч.л. мед
2 с.л. счукано ленено семе
2 с.л. счукано тиквено семе
2 с.л. слънчогледово семе
180 мл. кисело мляко, разбито с топла вода до получаването на около 300 мл. айрян
4 с.л. зехтин.

От брашното, маята, солта, айряна и меда се замесва лепкаво тесто, добавят се семената и се меси до хомегенизиране на тестото. Може да се наложи добавяне на още малко брашно. Полученото тесто не е нито меко, нито твърдо. Покрива се в намаслена купа и се оставя да втаса до удвояване на обема. Оформят се багети, тавата се покрива за 20 минути, мажат се с прясно мляко и се пекат в предварително загрята фурна 10 минути на 220 градуса, след това на 190 градуса.

8 коментара: